August 05, 2010

I MISS BLOGGING!!!!

Salam to All.

I wonder if there is still any reader left for this blog. Looking at the date, it does look like that I have been "missing" from blogging for almost 1 year. Many things have happened since then. Many things that I could write about in this blog, but somehow have never taken the time to do it.

I kept promising myself to come back to this blog and almost all the time I will break that promise. I love writing truly but somehow, I was afraid that I may vent my frustration into my writing. That is why I did not blog.

Anyway, Ramadhan is coming soon. This year, there will be only Hubby, me, my mak (who is I believe will not be fasting), Zahra the maid and Syia. Kak Long, Angah and Ayin will be fasting in their respective campus. The first time for Ayin who is in UiTM Puncak Alam, but I guessed there will be a first time for anything.

Yes, we have engaged a maid. She is to take care of my mother more than anything else. Since my hubby's hypoglicemia attack, I have another duty of driving him to and from work. Syia's van driver has had a broken leg a few weeks ago. So my routine for everyday is to drive Syia to school at 7.00 am and after that drive my hubby to work around 7.45 am.

The good thing is that I will get to have breakfast with him in his office. I will buy breakfast for both of us and prepare his morning drink for him. For lunch I will usually pack some rice with a dish of sort.

In the evening normally, I will need to pick Syia from school and my hubby from work. One day in a week it is hubby first and Syia later. So right now, in between my chauffer duties, I will try to do other things like meeting people with my proposal for their retirement planning using the EPF and cash investment scheme. Anyone who want to know more please send me your email address so that I can send you a proposal. (Aiyoo, sempat buat promotion lagi makcik ni kann.... hehehe)

To all who have been lingering by thanks and

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

InsyaAllah we will find LailatulQadar in its midst.

Salam

AN

10 comments:

The Rambler said...

Salam AN,

Of coz I still read your blog. Btw, I'm in KL now, jadi budak skolah balik. If you come to KL (Putrajaya or nearby area), do gimme a call ye. Maybe we can meet up.

Salam Ramadhan

pB said...

Salam AuntyN,


selalu gak masuk blog ni. Just nak tau apa perkembangan AuntyN sekarang.



Selamat Berpuasa.

AuntyN said...

Rambler,

Dulu kat mana? Sapa ekk? InsyaAllah AN bagitau - Kalau nak hp no AN bagi email address, AN sms

pB

Thanks for being such a loyal follower.

The Rambler said...

AN, saya la DeLinn heheheeh

Drama Mama said...

happy ramadhan to u aunty! hope u and family will have the best ramadhan this year insyaAllah

http://twinkywinkystars.blogspot.com

AuntieYan said...

Salam AN,

Amboiiiii! lama sungguh mendiamkan diri, jangan le macam tu...banyak yang nak kena up-date ni. Selalu jugak Kak Yan jenguk sini, mana tau ada orang. Siannn N, sibuk sungguh gayanya apa lagi ada berbagai tugas walau pun dah 'pencen'... macam biasa le kita orang ompuan mana ada rest kan???

Kak Yan ucapkan Selamat Hari Raya untuk N dan famili..maaf zahir batin.

jusdelima said...

DELIMA BOLEH MELAWAN KECACATAN OTAK PADA BAYI

Kajian ke atas tikus di Universiti Perubatan Washington mencadangkan bahawa meminum jus delima semasa hamil boleh mengurangkan ‘hypoxia ischemia’ yang berkaitan kecacatan otak pada bayi, Kata Penyelidik.
Hypoxia ischemia - satu keadaan yang di sebabkan oleh pengurangan aliran darah dan oksigen pada otak bayi menyebabkan kelahiran pra-matang dan lain-lain komplikasi semasa hamil. Ianya menyebabkan kecacatan pada otak bayi untuk 2 dari 1000 jangka penuh kelahiran manusia, dan mempunyai peratusan tertinggi bagi bayi pra-matang dilahirkan sebelum 34 minggu.

Kesan jangka masa panjang keadaan termasuk dari segi saiz, ‘hypoxia ischemia’ ‘encephalopathy’ dan kelumpuhan pada otak.

“Kecacatan otak ‘hypoxia ischemia’ bagi bayi yang baru lahir amat sukar untuk dirawat, dan sekarang sedikit demi sedikit dapat dikurangkan atau di mansuhkan kesannya”kata penyelidik, ketua Jabatan Neurologi Universiti.

Kebanyakan usaha kita hanya tertumpu pada cara untuk memberhentikan penyakit, tapi jika kita mengubati setiap orang yang bermasalah kita boleh mengurangkan impak dari kecacatan ini.

Holtzman menyimpulkan bahawa penggunaan delima bagi wanita hamil delima adalah amat bermanfaat sebagai simbol alternatif untuk polyphenols daripada menggunakan wain merah, kerana kandungan alkohol didalamnya boleh meningkatkan risiko untuk kelahiran bayi.

Untuk mengkaji teori yang digunakan ke atas tikus, pengkaji memberikan tikus betina yang hamil dengan satu gelas air yang dicampur dengan 3 dos jus delima semasa 3 bulan terakhir kandungan dan tanpa menyusu selama 7 hari. Kumpulan yang dikawal diberi air putih, air gula dan air vitamin C.

Beberapa lama kemudiannya, mereka kekurangan tahap oksigen dan aliran darah dalam otak tikus berkurang. Prosedur yang menghasilkan kesan yang sama pada bayi manusia dengan kecacatan ‘hypoxia ischemia’.

Bahan-bahan kimia dapat mengesan kecacatan pada otak selepas 24 jam, dan selepas satu minggu peratusan tisu otak akan hilang. Bagi anak tikus yang ibunya diberi jus delima, tisu otak yang hilang tidak lebih daripada 60% kurang dalam tiga kawasan pemeriksaan (lapisan luar otak, hipokampus dan jaluran) dengan kesan terbaik dapat dilihat dengan menggunakan dos yang tinggi.

diana said...

Baguih la you start balik, jangan cuti lama-lama sangat. Salam

Mus5h said...

Salam AN,
Ni MM from reban, nice to see u start blogging balik. Selalu g blog ni sepi jek takde update. Hehe anyway miss u ols. AM n AY too ..

AuntyN said...

Mus5h,

I miss blogging too!!. Tapi keadaan macam tak berapa sesuai nak berblogging ni. So I am hoping that I can keep up the momentum. Doa2kan ya.

diana

Haghap2 AN tak hangat2 taik ayam kali ni no...hehehe

jusdelima

terimakasih untuk informasi tu no. Lain kali AN nak charge advertisment fees boleh kut? hehehe

KAK YANNNNN!!!!

rindu lah... mai sini nak cayang cikit hehehe...

drama mama

Ramadhan dah habis, so Selamat Hari Raya!!

the rambler

AN dah tau dah ini delinn. Lepas dah komen baru selidik hehehe.