May 31, 2006

Rabun bukan Pekak

It was nearly midnight when I made myself a mug of Nescafe. Kak Long said,

Kak Long : "Ma, minum nescafe ? Tak mau tidoq ka?"

Me : "Awat tak mau tidoq pulak, sat lagi tidoq la"

Kak Long : " Ohh, nescafe boleh bagi mama tidoq no ?" Smile sacastically.

Me : "Haah" Smile back.

She was fiddling with the Astro remote control. While I was sipping the nescafe, I was just "listening" to the TV, because I was not wearing my spec. I can see blurred images on the TV but I can't see the detail of the face such as eyes, nose, lips etc. I am "rabun jauh" and had been wearing spectacles since after MCE. Probably due to too much reading Mills & Boon using the corridor light. I was in the residential school and lights off in the dorm was about 10.00 pm.
For the girls, I made sure I stuffed myself with food containing vitamin A during the pregnancies, to ensure they have good eyesights. So far none of them requires specs yet.

Madu Tiga the P Ramlee TV was on Astro Ria channel 4.

Kak Long : "Mama, nak tengok cite apa?"

Me : " Mama tak nak tengok, mama tak nampak, tak pakai spek"

Kak Long didn't change the channel.

But as the dialog of Madu Tiga unfolding,

P Ramlee : "Pah, mana butang baju Melayu abang?"

Pah : Abang ni selalu pakai kot hari ni pakai baju Melayu pulak ?"

P Ramlee : "Apa salah pakai baju melayu, kan ni baju kebangsaan, butang baju melayu mana daaaaa?"

Pah : "Orang pakai baju Melayu selalu nak kawin, abang nak pergi kawin kut?"

P Ramlee : " Kan ke abang kata nak pergi rumah orang kawin ? Butang baju Melayu aku mana daaaaa?"

Pah : "Sapa kawin bang? "

P Ramlee : " Alah, kawan abang kat pejabat tu, Jamil nama dia. Butang baju Melayu aku mana Pah? "

I was laughing at the dialog ( the effect of P Ramlee's movie don't wear off that easily right?)

Kak Long : "Mama kata tak nampak, tu dok gelak-gelak"

Me : "Laaaa, mama rabun, bukan pekak cek oiii!!!"

Hehehehehe. Kak Long was one blur girl last night.



Ya Allah, aku panjatkan doa ini kepadaMu.
Ku mohon, Engkau permudahkan perjalanan Kak Teh
Pergi dan balik mengerjakan umrah di rumah Mu yang mulia
Capaikan cita-citanya untuk mendapat umrah yang mabrur
Dan berikan kesejahteraan kepada ibunya yang sedang sakit
Supaya dia sentiasa tenang dan mudah menjalankan ibadahnya
Dengan sempurna


May 29, 2006

Abang Lang

I was ironing clothes at almost 10.00 pm last Thursday night, when we heard someone gave salam at the door. The sliding door was not locked because my daughters just went out to the next door mini mart to get something. It was Abang Lang, who came all the way from Shah Alam. He came to visit mak and he was alone. Like all my other sibling he is always welcome. He came I presume because he heard my mak was not feeling well.

Earlier on my coking gas decided to finished up on me that night. I had just enough to re-heat all my dishes for dinner. A dish of fried beef was half way through cooking when the stove just died off. I usually have 2 gas cylinders at home, but one had finished a few days back and I was not able to get the replacement during the last weekend ( I was away to fetch Kak Long). The very next morning, after making tea for breakfast, hubby put the gas cylinders into the car boot and I drove to Abang Long's shop to get them. Back again to resume cooking for lunch for the family and Abang Lang before proceeding to work.

I have 3 older brothers, Abang Lang is the 3rd (obviously). Amongst the brothers (5 in all,inclusive 2 younger brothers) I would say I am very comfortable and closest to him. His caring nature makes him much more approachable and for us to feel comfortable with him. Even my hubby has little to say about him (critically of course).

When he was younger, he and my older sister would always be quarelling. I remembered having watched them pull each other's hair and he snipped Kak M's hair in retaliation. I also remembered how one dawn morning he came back to surprise us with his new hair do, a completely bald head. My younger sister who was still quite small at that time would cry in fear everytime she looked at him. He shaved his head after he passed his LCE exam. He didn't do very well in his MCE, so in order to go into university he had to take his HSC (STPM) from a private school. Abang Long who was already working sponsored him. He finally made it to MU doing Economics. I think my parents must have been proud of him as he was the first one to enter University amongst our siblings.

I was in ITM Shah Alam when he was in MU and whenever i met him at Kak M's house ( I went there to get some pocket money), abang lang had never failed to share some of his scholarship money with me. He would give me some pocket money from his scholarship. Family was not really wealthy, my father was a school teacher with 8 children to support.

After graduation he was offered a job in Marketing by a Multinational. He has been there till now. We had always been closed, he used to even confide in me about a broken heart and all. He even took me to his company dinner, no one believed that I was his sister rather than his girlfriend at the dinner. eventually he married Kak Lang who is of the same age as I am. He now has 8 children ranging from 25 to 6 years old. In a few years he will be retiring and his children are still schooling.

One thing about this brother of mine, is that he likes to keep in touch with family. He would visit uncles and aunties whenever he comes home for Raya and other holidays. When Arwah ayah was sickly a year before he passed away, abang lang was the brother who came home most often to visit ayah. He is also generous with his money. Ayah would just open his mouth to ask, abang lang will provide. Usually through me, using the maybank2u transfer. Now with mak is the same. He would call and talk to her or called me to ask for mak's wellbeing. He comes home to visit when he sensed something is amiss. He was going to visit an aunty (My late father's youngest sister) in Kubang Kerian's hospitall on Saturday with our uncle (my father's older brother) when he got back to KL after visiting mak.

Although at one time he slacked in his religious duty, he has never slacked towards his responsibilities towards our parents. Maybe due to that mak's doa to bring him back to Allah's fath was easily being answered. Abang Lang repented and eversince then had never touch another drop of alchohol. He had performed his hajj and has been active in the surau near his house. He now making sure his children are becoming a solehin.

For whatever he is worth, Abang Lang is a surely a man of character and I am proud to be his younger sister.

May 26, 2006

Takut Gemuk

Angah : "Lepas ni Angah gemuk balik lah mama."

Aku : "Awat pulak ? Bukan dah gemuk ka?" Aku menyakat.

Angah : "Ni mama masak banyak-banyak ni"

Aku : " Kalau takut gemuk sapa suruh makan" Sambil gelak-gelak

Angah : "Dah mama masak sedap, makan lah"

Amboi dia blame kita masak pulak dah. Masa dia cakap macam tu, angah tengah meratah cendawan goreng bersalut tepung. Dia baru saja lepas makan nasi dengan gulai itik (hubby beli) dan sambal tumis udang yang aku masak pagi tadi sebelum ke pejabat. Takut gemuk lah si Angah ni sebab dia kurang main hoki tahun ni. Baba tak benarkan sebab tahun ni dia nak periksa SPM. Tak nak dia terlalu aktif, sampai tinggalkan pelajaran. Kesian jugak dia terkulat-kulat menengok kawan-kawan pergi main hoki sana sini.

Cerita kat hubby dan Kak Long. Kak Long bukak cerita.

Kak Long : "Itu lah mama, hari tu angah pun blame kak long tau"

Aku : "Dia cakap apa?"

Kak Long : " Dia kata, hang balik kami semua gemuk"

Aku : "Macam mana pulak tu?"

Kak Long : "Dia kata kak long balik, asyik makan jadi depa pun nak makan sama"

Aku : "Laaaa, pulak dah!!!"

Memanglah, bila Kak Long balik dia nak makan bermacam-macam makanan yang dia tak jumpa kat kampus. Masakan aku dan juga kuih-kuih yang tak ada di kampus. Hari tu masa kami ambik dia pun kami nampak badan dia susut sikit. Aku kata kat hubby Kak Long dah kurus, her b*m pun nampak dah kurang berisi. Hehehe. Marah anak dara aku kat aku, aku cakap macam tu. Selalu kalau dia kat kampus, kalau kami hubungi dia akan selalu tanya dah makan, atau makan apa hari tu, atau, masih ada duit belanja ka dan lain-lain. Jawapan yang sering kami dengar dari Kak Long ialah, dia puasa hari tu. Bila dah habis ganti puasa wajib, dia sambung buat puasa sunat.

Ayin pun takut gemuk. Dulu masa sekolah rendah, Ayin tembam orangnya. Bila dia masuk tingkatan satu, dia dah mula kawal pemakanan dia. Sekarang dah slim dah anak dara sunti aku ni. Baru-baru ni masa sekolah rendah menyambut Maulidur-rasul dia pun ambik peluang berjumpa dengan guru-guru sekolah rendah dia tu. Seronok dia bila cikgu-cikgu cakap yang dia dah slim dan dah lawa dah. Balik rumah terus cakap kat aku apa cikgu dia cakap tu. Ayin ni setiap hari masa aku balik dia akan tanya,

Mama, ada beli apa-apa makanan ?

Kalau aku jawab tak, dia tanya lagi,

Baba, satgi balik beli apa-apa ka?

Entah lah kata aku. Tujuan dia bertanya tu, bukan pasal tak ada apa-apa nak makan. Dia nak makan selalunya sebelum maghrib, lepas tu dia tak makan dah sampai esok hari. Kalau ada yang di beli dia tak nak makan nasi yang kat rumah tu. Kalau tidak 2 kali makan. Gemuk balik lah. :-) .

Yang masih tak takut gemuk buat masa ni ialah Syia. Dia makan semua benda yang mengenyangkan. Ayin selalu dok cakap dia makan banyak. Badan dah berisi dan tembam. Teruk jugak lah nak compete dengan kakak-kakak yang nak slim-slim ni. Tapi dia buat tak kisah saja. Kalau dah sedap makan, kalau dah lapar makan sajalah. Tak payah kira gemuk ke tidak. Tapi mungkin buat masa sekarang dia masih belum terasa self-conscious bila badan tu tembam agaknya. Tengok lah setahun dua lagi, dia mungkin akan hilangkan baby fat dia tu macam Ayin jugak agaknya.

Aku tak lah selalu suruh diorang ni jaga badan bagi slim ke apa. Tak pernah pun dok stress kat diorang supaya jaga badan "takut nanti tak ada boyfriend" ke apa ka? Yang penting bagi aku diorang sihat, tak ada penyakit. Makan benda-benda yang berkhasiat dan dengan cara yang betul. Kalau sihat senang nak belajar dan buat apa-apa aktiviti yang diorang nak buat.

May 24, 2006

A little Motivation... A Reminder to me.........

I have been feeling rather lazy lately. I feel like the positve energy in me is drenched out of my body. I lack motivation to climb out of the bed, from under the safe and warmth of the duvet, bathe, clothed myself and come to work. It could be the environment or it could just be me. I just need a little reminder to keep on ....
That You Have What
It Takes To Make
Your Dream A Reality
Knowing that You Are
In Control Of Your Life
That You Have
The Ability Within You
To Do Anything
At Every Opportunity
That Comes by
Accepting Challenges
And Learning
Along The way
The Beautiful Person
That You Are
Giving So Much Hope
Love And Joy
To Those Around You.
- Anoynamous -
For whatever it's worth, there is always light at the end of the tunnel.There is a silver lining through dark clouds and rainbows form when light shine on the raindrops.
Have a good day everyone.

May 22, 2006

A Day Trip

Kak Long finished her foundation year exam on the 18th. So hubby and I decided to fetch her on Saturday the 20th. Since it was only a day trip, the 3 other girls declined to follow us. We took the car instead of the van. Looking at the things Kak Long had accumulated in one year of study there, it was lucky that the sisters decided to stay home. InsyaAllah, next semester she will start her next level of study. Alhamdullillah also that she will be staying in a hostel rather than staying off-campus.

Hubby actually told Kak Long that we would be starting our journey from home after the fajr prayer, so we would reach there about midday. But, Friday night, I was too tired that I decided to take a nap after the maghrib prayer. Set my alarm for 2230 and slept I was for about 2 hours. I couldn't continue to sleep as I had planned to cook something for the girls for Saturday. So after the cooking and all, it was getting a bit difficult to go back to sleep after that. It was almost 2.00 am when we finally snored into lalaland :-), after a little nocturnal activity.

The next morning, hubby said he wanted to wash the car first before travelling, which is his usual ritual before a long distance trip. To make sure the car is clean, inside out, check the water, check the tyres, etc.etc. But after I finished preparing breakfast, I saw that instead of washing the car, he was sweeping the ground. After a week not being swept, there were a lot of dried leaves on the ground, what more with plastic bags and empty drink cartons just outside our gate. Those rubbish were made by passers by, there is a main road just in front of our house. There is also a night market nearby so, whoever walked to the night market most likely will drop something along the road. A bad habit but who do we blame if we see not who made the rubbish. It was also the public domain. When the wind blows these things may land into our compund. Once in a while we will need to sweep the ground outside our gate as well.

Looking at the work he had to do, I voluntered to wash the car. By the time I finished the car and he finished sweeping the ground, we were sweating profusely that we had to bathe again. We had breakfast and then only did we start our journey. It was already 11.00 am when we left the house. Stopped at Bukit gantang R&R to get some fruits, a mug of coffee, 2 packets of nasi lemak for hubby :-) and off we go again. Hubby said he was sleepy so I took over the driving from Bukit Gantang. I had the chance to daydream while hubby took a nap, (which I thought he did!). Perhaps, he could read my mind when he said that he had been thinking for sometime that he wanted to go cuti-cuti Malaysia, around the country one day with the family. It would really be very nice, but I wonder when we would be able to do that, perhaps next year, just before Angah entered the university, during the school holiday. We will try to take a week or two off for that trip. Maybe I can start making the list of places that would be interesting, how to get there and a list of facilities available. *Putting a mental note to include Taman Negara*.

We reached Kak Long's hostel after 3.00 pm. We loaded her things into the car boot, and off we went for lunch before heading back home. It rained very very heavily from Tapah to about Taiping. We stopped for maghrib/isyak prayers at Bukit Gantang R&R again and reached home about 10.00 pm. The girls were excited to see each other. They couldn't wait too be together again, so they spent their time together in my room, chatting and listening to music from the PC, I could hear their voices while I was watching the repeat of the Amazing Race 9 Finale. Syia had called twice during our journey to ask for our location. In the end she slept on my bed and I had to sleep in another room just as not to wake her up and moved.

Early Sunday morning, hubby had promised my Abang Long and friends to help out at the kenduri at hubby's nephew's mother in law. (Confused ?). Actually when hubby's nephew attended Mamat's (Abang Long's son last December) wedding, they were very impressed with the menu and the dishes. Since hubby's nephew's SIL planned to get married this year (i.e yesterday) they decided to hire Abang Long's catering services. So hubby went to help out. While I was on the YM with a friend in Oklahoma, my mak who went back to her home called to tell me she was was not well and needed some help. My brother who was staying at mak's home was also not at home. Mak needed someone to make her hot drinks in order for her to take some medicine. Being her stubborn self, mak would want to go home once in a while to check on her house. I have asked her whether she wanted to come back to my house but she was waiting for Kak Long to come home before she come back to my house. I see all the inconviniences that she has to endure when she was at her own house. My brother would buy the dishes, while I cook everyday for her. I have a water bottle (hot and cold) for her conviniences within reach for her to prepare hot Milo anytime. Normally, I would prepare a hot drink before I go to work, she would just need to top up with hot water whenever she wanted to drink. She likes her food and drink hot. It would be difficult for her to have all these at her own house. The room where she is staying with Ayin and Syia has an attached toilet. At her own home the toilet is near the kitchen while her room at the hall area. Whatever, I guess it is HOME SWEET HOME for her. It is never the same to be in another person's home eventhough it is your own child's.

Prepared a mug of hot Milo, poured into a container, scooped some Asam Pedas and sent Angah to maktok's home. Requested angah to cook rice for the grandmother first before she returned home. After zuhur all of us went for the kenduri. There was a life band playing at the kenduri playing songs from the 70's. With good songs entertaining us, delicious food, we ate as if we had not eaten for days hehe.

It is good to have Kak Long at home again ( I can relinquish some of my morning duty to her hehehe) and by next week the school holidays will start, my morning life will be less hectic for a month or so.

May 18, 2006

Berita-berita Kematian

Ahad lepas 14 May, awal pagi aku dah dengar bunyi fon hubby berbunyi. Aku cakap kat hubby ada message kat fon dia tu. Macam ada firasat kuat aku ni, yang mungkin ada berita (sedih atau gembira) di pagi hari tu. Tepat sekali, memang ada berita sedih. Berita bapak saudara hubby Mamu K pulang ke Rahmatullah. Mamu K sejak 3 minggu lepas berada di ICU, hubby ada melawat dia sekali. Anak-anak dia setiap hari berutahu hubby perkembangan bapa mereka pada hubby. Mamu K ialah adik kepada arwah MIL. Hari sebelum tu, Sabtu, aku ada jugak bertanya khabar dengan hubby tentang Mamu K. Mamu K mengidap kencing manis, sejak dua tiga tahun ni asyik masuk keluar ICU saja. Matanya telah pun dibuang dua tiga hari sebelum beliau meninggal.

Hari Isnin, aku juga telah dikejutkan dengan satu lagi berita kematian. Masa melawat dan membaca blog Badrul, terbaca perihal kematian seorang blogger. Aku hanya kenal dia sebagai Emy. Kadang-kala dia menggunakan nick E saja kalau meninggalkan komen di blog-blog. Pertama kali aku mengetahui kisah seorang blogger meninggal dunia. Selalunya berita sanak saudara seorang blogger yang meninggal dunia. Arwah Emy baru berusia 29 tahun. Ada juga sekali-sekala aku melawat blog arwah. Pernah sekali aku bercakap dengan arwah di telefon. Innalillahiwainna-illaihirajiun.

Alfatihah, untuk kedua-dua arwah. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh-roh mereka. Semoga Allah meletakkan roh-roh mereka bersama orang-orang yang soleh dan solehah. Amiin. Takziah buat keluarga Mamu dan keluarga Emy. Pastinya amat payah bagi mereka untuk menerima pemergian orang-orang yang disayangi ini.

Oleh kerana nak melawat jenazah Mamu K, aku pun masak ala kadar ajelah pagi tu. Anak-anak pun ikut aku melawat arwah. Hubby pergi dulu, kami menyusul kemudiannya. Dapat lah aku berjumpa sanak-saudara yang jauh dan yang jarang dapat bertemu muka, yang datang melawat jugak tu.

Balik dari melawat jenazah, anak-anak nak ke bookshop. Ada saja buku-buku latihan yang nak dibeli. Oleh kerana hari tu hari minggu, terpaksa bawak diorang ke Popoular di Penang Megamall tu. Aku tak berapa suka ke sana sebab parking susah yang amat, selalu saja penuh, jadi nak kena naik hingga level yang tinggi sebelum dapat parking. Hari ahad tu memang lah macam tu. Basement parking dah penuh, kami siap diberitahu kena naik sampai level 6A untuk parking. MasyaAllah, berpusing-pusing aku drive nak naik ke level 6A tu. Lepas tu kami bukan nak shopping lama, sekejap saja. Naik dan turun dari parking saja rasanya dah dekat 1/2 jam. Sebab tu aku tak suka ke Mall itu kalau week-end. Tapi week days dah kerja, unless aku ambik cuti barulah nak ke sana.

Sampai rumah, anak-anak dara tu semua dah lapar jadi diorang makan (belasah je lah) apa yang ada bawah tudung saji tu. Adalah nasi goreng dan roti bersama lauk-lauk sikit. Lepas solat asar baru aku nak mula masak pun. Aku masak kurma ayam je lah, sebab dah lama tak masak tu. Lepas maghrib aku dan anak-anak makan. Syia siap dok tunggu aku habis solat dulu nak ajak makan sama-sama. nagah dan Ayin, diet jaga badan, tapi tak tahan bau harum kurma tu. Diorang makan kurma dengan roti. Hubby balik dari rumah Mamu, katanya dia dah makan dengan sepupu-sepupu dia, jadi dia tak nak makan dah.

Aku heran sebab apa hubby balik awal, tak ada tahlil ke? Tanya aku pada hubby. Kebiasaannya keluarga Mamu K memang selalu adakan majlis tahlil, setiap raya kedua dia akan anjurkan tahlil, tapi kali ni masa dia meninggal tak ada pulak. Rupanya salah seorang dari anak dia ada jemput ustaz-ustaz berbangsa Arab semasa menguruskan mayat arwah hari tu. Simple sangat cara diorang menguruskan perkebumian jenazah. Kalau selalu kita akan membaca Alfatihah sebanyak 3 kali semasa jenazah diusung keluar dari rumah, sekali Al-Fatihah, setiap 1 langkah. Tapi kali ini tidak dibuat begitu. Jenazah terus diusung keluar dari rumah ke masjid untuk disembahyangkan. Tidak ada apa-apa ucapan dari waris arwah untuk meminta dimaafkan dosa arwah, dan meminta sesiapa yang arwah pernah berhutang yang belum lagi langsai tu supaya menemui waris arwah. Ini pun tak ada.

Bila sampai di masjid, selesai jenazah di semadikan di dalam liang lahad, tiada talkin dibaca. Yang ada cuma tazkirah dari salah seorang ustaz (orang Jordan kalau tak salah aku, hubby siap cakap dia tu handsome sangat - aku balik awal tak sempat nak jumpa pun hehehe). Dah habis tazkirah, doa pun dibaca, semua yang hadir di minta mengadap kiblat. Katanya inilah sunnah nabi semasa menguruskan jenazah. Banyak bezanya dengan adat kita yang selalu kita amalkan. Kalau selalunya kita mencucuk batang pokok ke atas kubur, ustaz-ustaz itupun menghalang dari salah seorang dari ahli keluarga berbuat demikian. Arwah disemadikan di sebelah kubur MIL, kakak kepada Mamu K.

Sebenarnya tujuan aku paparkan di sini bukan untuk menyatakan apa yang salah atau yang betul. Mungkin itu sememangnya sunnah nabi, seperti yang diamalkan oleh orang-orang Arab. Sesiapa yang lebih arif mungkin dapat menjelaskan sedikit tentang perkara ini. Sejak dari dulu cara kita menguruskan perkebumian jenazah memang seperti yang kita lihat dalam TV bila ada pemmpin-peminpin negara meninggal dunia. Bila ada yang lain sedikit, kita dah rasa janggal. Namun apa yang aku tahu, ada perkara yang orang kata bidaah, tapi tidak menyalahi hukum, jadi boleh dipraktikkan. Mungkin ramai yang belum lagi tahu perkara seperti ini, (atau aku sorang je yang belum tahu entah lah). Jadi kalau dah tahu tu tak lah kita rasa janggal lagi dah kan?

Apa-apa pun, doa aku semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah-arwah.


May 15, 2006

Ibu-Ibu Gigih

Sepanjang yang aku ingat sejak aku pindah ke rumah aku sekarang ni (dari rumah MIL) ada seorang wanita yang menjual nasi lemak depan mesjid. Aku duduk sini dah hampir 14 tahun dah. Masa kami pindah Kak Long baru masuk tadika. Aku tak ada maid, anak 3 orang. Kak Long nak dihantar ke tadika, angah nak kena tinggal dengan maktok. Ayin yang masih bayi, aku hantar kepada seorang jiran sekampung untuk dijaga dengan upah yang tak seberapa.

Rutin aku setiap pagi, selepas mandi dan bersiap pakai uniform kerja (kerja kilang jadi kami pakai uniform), bersihkan dan siapkan Ayin, Kak Long siap pakai baju sekolah tadika. Keluar semua sekali Kak Long, Angah, dan aku mendukong baby Ayin, kuncii rumah dan hantarkan Ayin ke rumah penjaga dia. Lepas tu balik rumah masukkan Kak Long dan angah dalam kereta, hantar Kak Long ke tadika, kemudian angah ke rumah mak terus ke tempat kerja. Nanti tok ayah (my father) akan ambik Kak Long dari sekolah tadika.

Setiap pagi, kami akan berjumpa dengan Habibah (bukan nama sebenar) penjual nasi lemak. Lepas subuh dia sudah menjual mula menjual nasi lemaknya. Kadang-kadang kami beli jugak. Dulu-dulu aku tengok dia akan menjual nasi lemaknya hanya bersuluhkan lampu gasolin. Pakaian nya kemas, siap bersolek serba sikit. Semakin hari semakin laris perniagaannya. Hingga sekarang dia masih lagi berniaga di tempat yang sama. Namun sekarang dia sudah mampu memandu sebuah kereta Proton Saga. Lampu gasolin yang dulunya menjadi penyuluh semasa hari belum terang sudah di tukar kepada cahaya lampu kereta proton saganya. Dia ada suami yang punya kerja tetap, namun dia tetap gigih untuk menambah pendapatan keluarga. Setiap hari aku tengok pelanggan tidak pernah putus. Rasanya dia telah berjaya dengan matlamat dia menambah pendapatan keluarganya itu.

Selalunya kalau kita melihat gerai burger, anak-anak muda lelakilah yang menjualnya. Namun tak berapa jauh dari rumah aku, ada seorang ibu muda yang membuka gerai burger di depan rumahnya. Rasa burger yang dia jual tu, mengalahkan resipi anak-anak muda yang lain. Kami sekeluarga memang selalu beli burger dari dia. sejak sekian lama, kami membeli dari dia, rasanya sentiasa konsisten. Kalau nak tukar selera dari nasi saja sepanjang minggu tu, kami beli burger dari dia saja. Hubby boleh cakap burger yang lain tak sesedap burger dari gerai Mariah (juga bukan nama sebenar).

Mariah juga punya suami yang punya kerja tetap. Anak-anak sekarang ada yang sudah bekerja. Aku memang selalu bersembang dengan dia kalau aku membeli burger dia tu. Memang kami dah kenal lama, dia pun tahu selera anak-anak aku terutama si Syia. Sebab Syia selalu tak nak burger, dia mahu egg banjo saja. Lepas tu kalau dia pergi dengan hubby , Syia akan selalu duduk atas riba hubby. Sekarang Syia dah besar, dah malu nak duduk atas riba baba kalau temankan baba beli burger.

Mariah, kalau kita tengok memang dia bergaya habis, semasa menjual burger. Siap dengan kain ketat, blouse sendat dan bertudung kemas. Solekan pun rapi. Jadi, oleh kerana kemas dan bersih ditambah dengan resipi yang sedap, maka gerainya laris. Walau ada dua, tiga gerai yang berhampiran tapi aku rasa gerai dia yang paling laris. Lagipun dia tak lokek dengan bahan-bahan yang ditambah diantara roti dan daging burger tu. Bahan-bahan yang dia guna semuanya berkualiti belaka. Siap dengan bawang yang digoreng dengan kicap cair dan perisa Maggi, dan Mayonaise yang berlebihan. Katanya ada yang pelanggan tetap dia datang dari Alor Star. Anak muda ni selalu datang dari Alor Star melepak di rumah kawan dia di situ, sebelum berangkat balik ke Alor Star akan singgah membeli burger dari Mariah. Ada jugak anak-anak jiran yang menjalani latihan PLKN memesan dari ibubapa mereka untuk bawak burger dari Mariah. Siap disuruh ibu membeli pada malam sebelumnya dan di simpan dalam fridge lagi tu. MasyaAllah.

Dari pandangan aku, berkat kegigihan Mariah, kini rumah teres sudah diubahsuai. Bilik tidor depan pun sudah dibesarkan, siap beraircond lagi. Perabot rumah pun nampak canggih sekarang ni. Itulah kan, kalau kita rajin, InsyaAllah rezeki datang melimpah.

Aku kagumi dua orang ibu muda ni. Aku yang sejak graduate asyik makan gaji saja. Takut nak mula berniaga kerana bermacam sebab. Tak pandai nak mula berniaga, takut nanti rugi, Malu pada orang jiran-jiran, sebab aku ni kan berpelajaran tinggi tak kan nak berniaga kecil-kecil macam diorang tu kan? Kalau nak berniaga kenalah buka biznes yang bermodal beribu-ribu, ye tak? Banyak sungguh alasan aku ni kan?. Namun aku rasa, kalau keadaan menjadi terdesak, aku juga akan sanggup berjaja nasi lemak dan kuih-muih di depan rumah.

Kakak ipar aku pandai masak. Hubby selalu cakap kalau kakak dia masak mee segera pun sedap. Tapi sejak kematian suami, dan sudah bersara ni, kesempitan hidup masih ketara. Hidup hanya dengan duit pencen, nak menyara anak bongsu dia IPTA, anak sulong yang bujang tidak bekerja (bukan salah anak dia ni, aku lebih salahkan SILL dari anaknya tu), tambahan pulak rumah di Lembah Kelang. Kami kat kampung kos kehidupan tak berapa tinggi, namun kadang-kadang kala tergelincir jugak. Aku pernah cakap dengan hubby, kalau aku jadi SIL, aku akan buat kuih-kuih berniaga depan rumah aku pagi petang. Aku rasa boleh laris perniagaan kecilan macam tu. Kalau kat kampung aku ni yang setiap ceruk ada gerai, yang menjual bermacam kuih-muih pun boleh servive dan masih bertahan, apatah lagi kawasan taman rumah SIL tu. InsyaAllah kalau sedap, sentiasa konsisten kualiti, dan kita tak lokek kepada pelanggan, aku rasa SIL boleh suppliment wang pencen dia. Kurang-kurang lepas duit belanja dapur setiap bulan atau installment rumah. Sayangnya, SIL ni pemalu sangat orangnya. Dia malu untuk menjadi penjaja.

Bukan setakat Mariah dan Habibah saja ibu-ibu muda yang berniaga di kawasan aku ni. Ada lagi dua tiga orang yang berniaga di sini. Aku suka tengok diorang berjaya. Aku jugak yang hanya menjadi pembeli tetap mereka tu. Entah bila lah agaknya aku boleh menjadi seperti diorang tu aku pun tak tahu. Kalau nak kata tak ada kemudahan banyak sekali. Yang penting aku kena ubah mindset aku dulu. Ubah paradigm shift aku dulu. Bila? Entah lah.......

May 10, 2006

The "Mother" In Me

Photobucket - Video and Image Hosting

Last night, Syia wished me Happy Mother's day and gave me a kiss on both cheek. I didn't expect her to remember but she did. Maybe it was the advertisement on the TV that reminded her. Whatever, I was touched by the gesture

Motherhood or to be more specific parenthood to me is not something that I learnt from school or text books or in MBA courses. Of course there are books, magazines and articles on parenthood, but every child is unique and experiencing the motherhood is something that every woman wants to treasure. The trials and tribulation of one mother is different from the other. Some are smooth sailing, everything seems perfect, but some are not. Only Allah knows who fit to be tried harder than the others.

Before I have children of my own, I was one of those who couldn't really be bothered with kids. Some ladies just love kids so much that they would be willing to take care and be a mother to other people's children. I wasn't really like that. I can hold babies, but if the baby wasn't mine, I wouldn't want to take care of him/her. I have this kind of attitude, he/she is yours so don't bother me with it.

I have been known to my daughter's friends as a fierce mom. They dared not come to my house because they were scared of me. Even if I brought my nieces, nephews and daughters (when they were younger) to the supermarket, I would be warning them that whoever got themselves lost (running around within the supermarket aisles) I would not be searching for them. They have to find their way home by themselves!!. Of course, I didn't mean it but it was enough to get the message across to them to behave and to be within the earshot.

I am not a perfect mother, but my daughters are so far Alhamdullilah are good daughters. They were not difficult to raise and they are not difficult adolescents (sp?). I tried my best and still trying to educate them to be a useful person, berakhlak and solehah. I am still trying and learning from the environment surrounding us. Time is different now, not like when I was a kid myself. I find myself, just cannot simply be a mother to my daughters, I have to be their friend too. I have to appreciate things that they like and be tolerant to certain things that they do. Of course, there shouldn't be total freedom to them. They know why they are not given the total freedom to do things they want to do. Alhamdulillah so far so good. I enjoy their company and they don't feel uneasy in my company.

Having said all that, I cannot tolerate the incidences of babies being abandoned by their mothers. Just because they were born out of wedlock. I can't bear the thoughts of innocent babies being dumped into the dustbins, or rubbish dumps or even a deserted stalls. This is clearly the case of "malu tak bertempat" Have they no shame (malu) to Allah when you committed the zina?. But when they carry the baby full term, after it was born they have the heart to abandon it. Why? Because you are shameful (malu) to raise an anak luar nikah. Please!!!!. Who are they feeling "malu" to? Did they ever thought of the soceity's scorn on their behaviour when they succumbed themselves to the sexual pleasures? Why then feel ashame of the consequences, right? What would they feel if their mothers had abandoned them long time ago? Just think forward. At least have some decency and respect to the young lives. They are innocent lives (although the soceity can be very cruel to them when they grow up). At least go to the center for unwed mothers and give your child there for adoption. I am not condoning the wrong act. Nauzubillah!!! Of course prevention is better than cure, but, we should also be a cure or a solution when there is a problem.

Anyway, to all the mothers out there,


May 08, 2006

Are You A GM ?

Over the week-end, I got to know a new acquaintance through the YM. It was normal that we asked each other of our place of work. As usual my standard answer is that I am a Minah Kilang. Which is true. The following day this person, saw me online and buzz me again. After the normal greeting, I was asked, (I am using Q as a nick as that alphabet happened to come to mind at the point of writing this. It has nothing to do with that person's name).

Q : Are you a GM ?

AN : Who told you I am a GM?

I was wondering, if this person had been reading my archive. But as far as I can remember I have not mentioned that I am a GM.

Q : Nobody, but I am just guessing.

AN : Really, is that how you see me? Photobucket - Video and Image Hosting

Q : Yes. As a lady of power.

I was really flattered at the thought that someone would imagine me to be a power lady. I had that picture in my mind of me wearing the designer's power suit, with matching leather handbag, shoes and briefcase. Driving a beemer or a mercedes, silver in colour, because I find silver to be an elegant colour for a car.

AN : Isyy, no way lah, mana ada tokoh nak jadi GM. I ni orang kampung aje lah

Q : Ada, ade.

I was feeling "kembang" already. I was brought back to the reality when I read the next sentence.

Q : Betul kan you ni GM, Gemuk Montel ?

Cissssssss. Bedebuk aku jatuh dari "pokok klapak" angan-angan ku.

AN : hahaha. Photobucket - Video and Image Hosting

AN : I thought you meant General Manager.

Anyway, Q apologised for the "joke" I said, it was already forgiven. But definitely NOT forgotten.

For your information Q,

I am not only a GM, but a GMT !!! Go figure what that T would stand for.

Photobucket - Video and Image Hosting

May 05, 2006

Kisah dan Tauladan 4 (Siri Akhir)

Setelah kematian Mak Jah, Fazli telah berjumpa dengan adik-beradiknya. Dia memberitahu mereka yang dia ingin membesarkan perniagaan dia dan ingin mengusahakan tanah peninggalan arwah ibu-bapa mereka sebanyak 25 ekar itu. Dia menunjukkan kertas kerja yang di buatnya. Beriya-iya dia cuba mempengaruhi adik-beradiknya. Begitu manis kata janji dia untuk mengembalikan keuntungan kepada mereka. Terbayang agaknya dia lubuk hati masing-masing kereta mewah yang menjalar di halaman, rumah banglo tersergam indah dan wang beribu dalam bank masing-masing. Termakan jugak pujukan Fazli tu.

Namun untuk mencari ketelusan dalam apa yang Fazli akan jalankan itu, adik beradik mendesak supaya perniagaan dijalankan sebagai perniagaan keluarga. Walaupun Fazli yang mengurus, tapi perjalanan perniagaan perlu di beritahu kepada adik-beradik. Fazli meminta persetujuan dari adik beradiknya untuk menjadikan geran tanah sebagai cagaran untuk mendapat pinjaman dari bank sebagai modal. Selepas bermesyuarat sesama sendiri, mereka memberi persetujuan. Namun begitu Farid yang terdekat dengan Fazli diamanahkan untuk memantau perniagaan Fazli.

Dua tahun berlalu, tiada apa-apa hasil yang diperolehi dari Fazli. Walau pinjaman bank sudah diperolehi, dia masih lagi mencari sumber pinjaman dari adik beradiknya. Farid jugak terpaksa mengambil personal loan untuk Fazli. Kakak-kakak pun di desak meminjam dari anak-anak mereka yang sudah bekerja. Masa hendak meminjam, mulut manis berbagai janji. Bila di minta membayar balik, hilang lesap tak dapat dihubungi. Habis ikhtiar, dia meminta barang kemas arwah ibu untuk digadaikan. Janji Fazli kepada Farid yang dia akan membayar ansuran pinjaman tinggal janji kosong. Farid terpaksa sendiri menanggung hutang tersebut, melalui potongan gaji setiap bulan. Tersepit Farid diantara adik kandung dan keluarga sendiri.

Farid terus mendesak Fazli memberikan akaun perniagaan kepadanya untuk disemak. Namun berbagai alasan yang di berikan oleh Fazli kepada Farid dari mengelakkan diri dari Farid. Bila Farid terus mendesak, mulalah Fazli menjadi berang dan melemparkan kata-kata kesat kepada abangnya. Habis semua budi yang ditabur oleh Farid dilupai oleh Fazli. Putus sekali lagi silaturrahim dua beradik itu. Farid sekali merasakecewa dengan sikap adiknya. Luka lama kini berdarah kembali. Farid sudah nekad untuk tidak lagi masuk campur urusan adiknya. Dia hanya mahukan hutangnya dibayar balik dan selepas itu katanya dia sudah tidak akan ambil tahu lagi perihal Fazli. Cukup sudah dua kali dia dinista dan di cerca oleh Fazli. Walau dia seorang abang, Fazli langsung tidak menghormati dia sebagai abang kandungnya.

Tak sampai sebulan selepas kejadian perang mulut antara Farid dan Fazli, suatu hari Fazli datang berjumpa Farid, di pejabat Farid. Dia menangis, meminta ampun dari abangnya. Farid yang sudah kecewa dengan sikap Fazli, pada mulanya tidak melayan kerenah Fazli. Dia terus memulangkan "paku buah keras" kepada Fazli. Dari itu barulah terbongkar cerita perniagaan Fazli yang tak menjadi, hutang dia pada along-along dan kepada Mr Lai. Fazli sudah menjadi buntu dan takut kerana setiap hari dia diburu oleh kuncu-kuncu along untuk meminta hutang dari dia. Kerana sudah tersepit dia terpaksa meminta tolong dari abangnya Farid.

Memang pada mulanya Farid tidak lagi mahu menolong adiknya. Dia telak serik dan takut nanti seperti melepas anjing tersepit. Semasa susah Fazli mencari Farid dengan muka yang sedih, mengalahkan primadona air mata Neng Fatimah, bila dia senang mulalah Fazli lupa daratan kembali. Tapi bak kata orang air di cincang tak kan putus, terpaksa sekali lagi Farid memanggil adik-beradiknya untuk bermensyuarat untuk cuba menyelesaikan masalah Fazli. Terkejut semua adik-beradik Farid mendengar cerita mengenai Fazli. Terkejut mereka mendengar jumlah hutang Fazli pada along-along, yang duit bunganya saja pun sampai mati pun tak habis dibayar.

Mr Lai pun juga cuba menolong. Dia marah dengan sikap Fazli yang telah menyusahkan adik beradiknya sebegitu rupa. Dia pun sanggup untuk memberi pinjaman kepada Farid dan adik-beradik untuk cuba membayar balik pinjaman yang Fazli buat dari along-along. Marah jugak Mr Lai kerana Fazli masih tidak mahu menceritakan segala-galanya kepada adik beradiknya. Banyak yang Mr lai tahu, tetapi Fazli walaupun dalam kesusahan masih banyak menyembunyikan hakikat dari Farid dan adik-beradik yang lain.

Mr Lai : En Farid, wa tak tau lah lu punya adik ni. Dia tak nak cakap betul-betul. Wa mau tolong pun dia tak mau cakap betul-betul. Dia cakap tipu, ini hari cakap banyak ni, esok ada tambah lagi. Wa sudah bagi dia RM30 ribu, pasti sudah habis hutang along. Hari ni cakap ada lagi banyak. Mana yang betul ni Fazli?

Farid : Apalah kau ni Fazli? Kau buat apa dengan duit banyak macam tu? Kalau buat bisnez, mana resit semua tu? Orang buat busnez, 5 sen pun kena simpan resit. Dari dulu aku dah mintak, kau asyik lari dari aku je. Sekarang apa dah jadi? Sapa yang susah? Kalau kau sorang yang susah tak kacau kami tak apa jugaklah.

Leter Farid pada adiknya. Terdiam saja Fazli. Buat muka monyok saja dia sepanjang masa tu. Raut muka sedih saja, badan pun sudah susut mengenangkan perihal hutang-hutang yang tak terbayar tu.

Mr Lai : En Farid, wa sudah tak percaya sama Fazli, dia hutang sama saya tak bayar sudah dekat RM300,000. Wa kasi dia barang berniaga, sebab kalau wa tak tolong, semua hangus habis. Kalau boleh, lu ambik alih ini biznes. Kita buat sama-sama. Wa tolong sama lu, bayar sikit-sikt balik wa punya hutang. Kalau buat elok-elok lu boleh untung RM20 ribu sebulan. Tapi wa tak tau mana ini Fazli pergi "buang" itu duit.

Farid : Nantilah Mr Lai, kita bincang adik beradik dulu. Nanti kita cakap sama lu. Kita mintak tempoh sama lu sekejap OK. Terimakasih banyak lu mau tolong wa punya adik yang tak guna ni.

Mr Lai : Fazli, Lu buat ini macam, tak baik tau. Bukan lu satu orang susah. Semua adik beradik lu sudah susah. Ini macam, kalau bagi sama lu itu twin tower KLCC pun pun boleh roboh habis. Haiyoo.....

Mr Lai : Kalau dia adik wa, sudah lama wa kasi penendang sama dia tau En Farid.

Mr Lai yang tak tahan marahkan Fazli membebel-bebel.

Setelah didesak bertalu-talu barulah Fazli menceritakan semua keadaan biznes dia yang rugi dan mengapa dia boleh terjebak meminjam dari along-along tu. Untuk membayar wang along-along yang memburu dia setiap hari dia jugak terpaksa meminjam kepada adik-beradik, sanak-saudara, ipar-duai dan kawan-kawan. Semua kawan-kawan sudah menjadi lawan, suadra mara pun dah tak mau mengaku saudara. Yang tinggal adik beradik saja lagi yang tak sampai hati nak biarkan dia jadi lebih teruk. Sebab itu dia terpaksa meminta ampun dari Farid selepas dia bergaduh dengan Farid sebulan yang lalu.

Untuk menyelamatkan Fazli, adik-beradikFarid mengambil keputusan untuk menjual sahaja sebahagian dari tanah yang ada. Terkilan dia kerana terpaksa berbuat demikian. Farid sangat sayangkan tanah pusaka tu, tapi apa nak buat mungkin bukan rezeki dia dan adik-beradik dia tu. Selepas ditolak hutang piutang pada bank, pada along-along dan Mr Lai. Biznes Fazli diambik alih oleh Farid. Nasib baik Farid baru sahaja berpencen, dapat mengendalikan perniagaan tersebut. Dia berusaha untuk menjayakan tanah pusaka peninggalan ibubapa untuk mendapat sedikit faedah untuk adik beradik dia. Fazli terus menjadi pekerja dengan Farid untuk menyara kehidupan keluarganya. Harap-harap timbul sesalan dihati Fazli, dan dia akan mengenang budi adik-beradik dia terutama abangnya Farid yang telah banyak menolong dia.


Ha? macam mana? boleh ke drama ni menjadi script drama kisah masyarakat? Kalau nak ikut imaginasi aku, banyak lagi adegan-adegan yang dramatik yang boleh diselitkan ni, tapi aku takut nanti jadi terlalu panjang dan boring pulak. Apa-apa pun ambil yang baik, buangkan yang tak baik.

Selamat membaca.

May 03, 2006

Kisah Dan Tauladan 3

Maznah bertanya kepada Fazli mengapa dia tak datang kerja hari sebelumnya.

Maznah : Fazli sakit ke semalam? Naper tak datang kerja? Mr Oon tanya pasal Fazli kat Kak Maz.

Fazli : Tak lah kak tak sakit. Saya nak berenti kerja lah

Maznah : Naper? Diorang tak ajar ke atau apa?

Fazli : Bukan pasal tu. Cuma saya nak buka biznes lah kak. Tu yang semalam tak datang pergi jumpa kawan yang nak share buat biznes tu.

Maznah : Betul ke ni? Dah fikir habis dah ka? Mak dah tahu ke?

Fazli : Dah fikir dah. Mak belum tahu lagi, nanti balik saya cakap lah.

Maznah : Kalau macam tu, Fazli beritahu Mr Oon, manager tu, bagi surat kat dia. Since masih dalam probation boleh buat 24 hour notis tu. Lepas Mr Oon sign surat bawak sini jumpa En Yusof HRM. Nanti Kak Maz cakap dengan dia.

Bila pulang, Maznah beritahu kepada Farid tentang keputusan Fazli. Oleh kerana dia sudah buat keputusan macam tu, Farid tak kata apa-apa. Lama kelamaan hubungan adik beradik tu beransur pulih. Walaupun tidak pernah salah seorang memohon maaf, bagaikan air dicincang tak kan putus, mereka berdua bertegur sapa kembali.

Beberapa bulan kemudian, Farid telah ditawarkan berkursus selama seminggu di Kuala Lumpur. Dia mengajak maknya sekali untuk menemani dia yang akan memandu sendirian. Pada masa yang sama, mak Farid boleh menjenguk anak menantu dan cucu-cucu di KL. Tiba hari berangkat mak Farid mengajak Farid ke bank untuk mengambil sedikit wang untuk dia berbelanja.

Farid : Mak kan ada kad ATM, kita ambik kat KL sajalah nanti melalui mesin ATM.

Mak Jah : Kad tu dah hilang. Entah mana mak letak, mak tak ingat. Dah lama mak cari tapi tak jumpa jugak.

Farid : Tak pa lah mak, jom pergi bank dulu.

Jadi terpaksalah Mak Jah dan Farid beratur menunggu giliran untuk mengambil duit di kaunter. Farid menolong ibunya menulis borang bank.

Farid : Berapa mak nak keluarkan duit ni?

Mak Jah : Ambik lah RM1000 atau 1500.

Farid : RM1000 sudah lah mak.

Sesampai giliran mak Farid di kaunter bank.

Pegawai Bank : Makcik, duit dah tak ada dah dalam akaun ni.

Mak Jah : Eh, patut ada ada lagi RM30,000 dalam akaun makcik ni.

Pegawai Bank : Dah habis makcik, tapi dua tiga bulan lepas memang ada orang keluarkan melalui mesin ATM. Bukan makcik ke?

Mak Jah menjadi pucat. Tak terkata apa-apa dia masa tu. Farid membawa maknya keluar ke kereta. Lalu dia lantas menelefon Fazli.

Farid : Li, kau kat mana ni ?.

Fazli : Nape ?

Farid : Kau ambik duit mak dalam bank ke?

Fazli cuba berdaleh

Fazli : Tak lah. Mana pulak aku ambik. Kalau aku ambik untuk mak aku selalu bawak mak pergi bank sekali.

Farid dengan nada yang marah.

Farid : Kau cakap betul-betul. Aku dengan mak ada di bank sekarang ni. Duit mak dah habis semua dalam akaun. Kalau ambik tu cakap lah. Ni tak nak mengaku pulak!!. Kalau bukan kau sapa lagi? !! Mencuri namanya ni tau!!!!

Selepas di desak, baru Fazli mengaku yang dia telah mengambil duit mak dia dari mesin ATM. Kad ATM yang dikatakan hilang tu rupanya ada pada Fazli.

Dalam perjalanan ke KL Mak Jah diam saja tanpa banyak berbual. Farid memberikan wang saku yang ibunya perlukan semasa dia berada di Kuala Lumpur.

Selang setahun dari kejadian tersebut, Mak Jah jatuh sakit, dia tidak berdaya untuk menguruskan dirinya sendiri, jadi dia selalu dibawa anak-anak tinggal bersama mereka bergilir-gilir. Beberapa bulan kemudian Mak Jah menghembuskan nafas terakhir, di rumahnya sendiri.

Maka tinggal lah Fazli bersama keluarganya di rumah pusaka ibu mereka itu. Wang sewa rumah disekeliling rumah pun di ambil l oleh Fazli setiap bulan. Farid dan adik beradik yang lain tidak sedikit pun membantah atau merungut.

Bersambung nanti.......

May 02, 2006

Sabar itu separuh dari Iman

Sabar je lah dengan blogspot ni..........

Aku post satu entry (bukan sambungan cerita) click publish, tapi tak keluar-keluar.

Check posting index kat dashboard, ada dah kat situ, tapi tak keluar kat blog.

Sabar je lah .....................

Birthday Wish

Sebelum aku sambung dengan Kisah dan Tauladan 3 tu (esok aku sambung), hari ni aku nak buat birthday dedication dulu. Sebabnya nanti merajuk pulak anak aku yang paling manja tu. Birthday kakak-kakak dia aku wish kat blog dia punya aku tak buat, so tak fair lah kan.

Semalam 1 May 2006, Syia menyambut hari lahir yang ke 12. Semakin remaja anak dara aku yang last ni. Weekend (Saturday and Sunday) dia tak ada kat rumah, ada program anak angkat kat sekolah. Masa aku ambik dia tu siap remind aku lagi yang esoknya (monday) birthday dia. Sibuk yang amat nak ajak pergi buat mykad.

Semalam, ramai bukan main saudara yang datang berkunjung kat rumah aku. Kakak-kakak ipar (hubby's sisters) datang. Bapak saudara hubby masuk ICU jadi diorang ambik kesempatan balik melawat. Lepas tu kakak dan adik-adik aku pun datang melawat emak. Jadi, punya lah banyak kerja rumah aku, macam nak terkeluar tumit kaki aku rasanya. Langsung tak de masa nak tengok PC pun.

Bila diorang tahu semalam hari lahir Syia, kakak-kakak ipar pun usik lah dia tu. Dia kan anak manja (youngest lah kan). Mak Ngah kata, dah besar dah, dah pandai gosok baju sendiri (masa tu Syia gosok baju sekolah). Mestilah kena pandai sebab mak dia tak kan tolong gosokkan baju sekolah sejak bibik balik ke Indon. Sambil tu Mak Ngah pun tanya, "Ni dah "anak dara" ke belum ni? " Senyum je Syia dengar soalan tu. Sambung Mak Ngah, "Faham ke makna "anak dara" tu?". Senyap je Syia tak jawab, aku yang kat belakang dia geleng-geleng kepala saja dan cakap belum lagi. Si Syia ni mungkin macam angah dia, tingkatan 1 baru baligh. Tapi entahlah tak tentu lagi sebab badan dia besar. She has to loose the baby fat in a few years to come.

OK lah,

To Syia



From Mama