July 26, 2006

My Mother's Eyes

Aku cuti hari ni. Tadi pagi aku bawak mak pergi buat operation mata dia tu. Mak aku dah 74 tahun this year. Dah lama dah dia dok komplen tak nampak. Tapi bila ajak pergi jumpa pakar dia kata dia takut. Aku dah lama syak dia ada cataract, sebab dia selalu komplen pasal glare bila cahaya cerah.

Cataract , memang biasa pada seseorang yang dah berumur macam mak aku. Dulu2 prosedur nak operate cataract ni mungkin susah tapi sekarang dah banyak senangnya. Tapi mak aku ni asyik takut je nak jumpa doktor pakar mata ni. Dah puas aku pujuk tak nak jugak dia ni.

Mak memang macam tu dia memang keteghaq orangnya. Mesti ada yang akan kata sama lah anak nya tu pun kannnn...hehehe. Mana tak tumpah kuah kalau tak ke nasik kan....
Jangan suruh dia buat benda yang dia tak suka, atau makan benda yang dia tak pernah makan atau tak suka makan. Tak akan dia buat nya benda tu sampai ke sudah. Kalau doktor pun macam tu lah jugak, kalau dia sakit sorang je doktor yang dia nak jumpa tu. Kalau bawak ke tempat lain, dia makan sebijik dua ubat terus komplen ubat tak bagus, tak boleh baik pun. Nak pergi balik doktor yang dia dah biasa tu.

Jadi masa dia dok komplen sakit mata tu, sebab kata dia mata dia terasa pedih doktor yang dia suka jumpa ni, a General Practitioner Dr I, selalu prescribe ubat mata kat dia. Tapi walau dia pakai pun masih tak elok jugak. Aku tahu memang dah tak boleh elak dah mesti kena juga pergi operate untuk buang cataract tu. Aku ada jugak tanya Dr I suruh rekomen klinik mata, dia ada cakap ada satu kat Bandar Perda di BM tu. So bila mak tanya kat mana aku nak bawak dia aku cakap doktor yang Dr I yang rekomenkan tu lah. Tak banyak songehlah bila dia dengar macam tu.

Pujuk punya pujuk, sampai Abang Lang dan adik H aku sekali menolong ceritakan experience mak mentua masing2 yang telah pun buang cataract tu akhirnya mak aku pun akur untuk berjumpa doktor pakar mata tu. Tu masa dia pergi duduk rumah diorang hari tu masa dia ikut kami menghantar Kak Long balik kampus.

Jadi 2 minggu lepas aku pun ambik cuti dan bawak dia ke klinik Dr Khoo. Bila Dr Khoo periksa mata mak aku, dia cakap mak aku ada
glaucoma jugak, tekanan mata dia tinggi sangat, 37 (kanan) and 35 (kiri) IOP dia. As far as I know, glaucoma has no cure and eventually the person will be blinded. Aku dah panic dah masa tu. Dr Khoo kata ada dua sebab jadi glaucoma, age factor dan steroid induced. Dia ada tanya jugak sama ada my mak ada pakai eyedrops, aku iyakan tapi aku tak bawak ubat tu pun. Walaupun eyedrop yang mak pakai tu prescribed by the doctor aku taklah tahu bahan aaktif dia. So Dr Khooo bagi ubat mata yang dia kata baik yang ada kat klinik dia. Dia suruh datang semula seminggu berikutnya nak tengok samada the pressure will drop or not. Risau jugak aku masa tu. Katanya selepas pressure dah turun bawah 20 baru save untuk buat operation.
Ahad lepas aku bawak mak sekali lagi berjumpa Dr Khoo. Aku bawak eyedrop sekali. Dia tengok label pun dia dah sahkan eyedrop ada streroid. Dia tanya berapa lama dah dok pakai, aku pun tak tau sebab kadang2 mak aku pergi klinik dengan adik beradik aku yang lain, bila dia ambik eyedrop tu aku tak pasti. Alhamdulillah IOP mak dah turun banyak dah. Kiri 18 dan kanan 24. Jadi Dr Khoo kata kalau nak operate boleh buat mata sebelah kiri dulu. Paling awal hari ini Rabu, sebab Rabu dengan Sabtu dia buat operation dia tak tengok patient. Aku kena bincang dengan mak dan adik beradik dulu. Mak pun macam dah bersemangat nak buat operation tapi dia dok tanya kenapa doktor tak nak buat sebelah kanan sebab katanya sebelah kiri tak sakit, kanan yang sakit sangat. Sakit bagi mak ni sebab dia rasa pedih mata tu,kepala pun agak pening aroung right eyes area dan berair selalu. Aku kena explain kat dia pakai analogy sakit gigi. Kalau gigi sakit, doktor tak akan cabut gigi sehingga gigi tu baik, gusi tak bengkak. Lepas tu mak kata mata kiri tak ada selaput apa pasal nak operate. Laaa, kesitu pulak. Aku kena terang lagi, dua, dua mata ada selaput, aku dapat tengok kat dalam screen yang Dr Khoo pasang dengan scope dia tu. Aku suruh dia tutup mata kana, dengan mata kiri tu dia nampak ke muka aku? Kata dia nampak cahaya saja, muka tak nampak. Jadi ? Tak ada selaput ke? Jenuh nak persuade dia tu, Sabar je lah.
Dah dia setuju, aku pun sms mintak contribution dari adik beradik aku, timing elok tu sebab semua baru dapat gaji, hehehe. So lajulah diorang hantar duit kat aku, hehehe. Boleh jugak aku pakai buat shopping lepas operation mak tu hehehe.
Di pendekkan cerita, mak sudah selamat menjalankan operation dia tadi pagi. Ni tadi masa aku dok menaip entry ni dah cakap boleh nampak dah. Masa lepas operate pun dah cakap nampak warna dan bunga baju dia, pokok2 pun dia dah nampak. Alhamdulillah. Sekarang ni kalau dalam dua tiga bulan lagi nampak elok sebelah kiri ni, mungkin operate sebelah kanan pulak, InsyaAllah.
Yang aku ni pun dalam kekalutan nak bawak mak ke klinik, siap tak nampak air atas lantai, apalagi bedebuss lah aku mengelongsor, dan bedebuk lah "cempedak" jatuh tadi tu. Dah terlalu suntuk, tak kuasa dah aku nak menukar baju dan jeans aku yang basah tu. Nasib baik aku pakai baju warna gelap tak lah nampak basahnya. Gelak hubby aku bila aku cerita aku jatuh tadi tu. Kesian kat aku, dah lah jatuh, sakit pulak tu kena gelak lagi. Tapi lawak jugaklah lepas ingat balik tu.

11 comments:

alinlai said...

dum..sakit tu jatuh berdebuk :) Alhamdulillah dah OK mata mak aunty. Isk kena check juga eyedrop kan jgn main titik je...

maR said...

La sian mami jatuh bedebuk. Tapi kan, risau jugak no pasai eye drops tuh. Saya tak la dok pakai pon, tapi tu lah risau jugak...Alhamdulillah dah selamat operate...

Keluarga Zulkarnain said...

Ass wr wb kak !

Wah...congrats..semoga ibu semakin sehat dan boleh di operate lagi mata yang kanan :))

Bunda Shafiya

Ari said...

Pantang larang selepas operate tu mesti di ikuti dengan bersungguh hati..

AuntyN said...

alinlai : haah sakit, tapi masa tu tak leh nak fikir pasal sakit sendiri :-)

mar : pergi check mata once in a while tahu lah OK ke tak. :-)

Dr Rosa : Waaliakumussalam. Pakar mata rupanya Dr Rosa ni. InsyaAllah nanti nak usahakan sebelah kanan pulak :-).

En Ari : Terimakasih untuk petua dan ingatan. Akan dia amalkan.

~zyedz~ said...

nenek saya operate mata jugak last month, tapi lepas operate, mata dia makin teruk, last2 sekarang ni kelabu je.
Doktor pun dah give up dan kata yang mata dia dah rosak teruk dan tak boleh nak buat apa dah.
Alhamdulillah ibu aunty ok, semoga condition dia bertambah baik :)

UglyButAdorable said...

eehh..AN, eyemo oso have steroid?? camner nie..dpt from doctor but have steroid..nowadays doctor pun ader yg cacamarba jerrr kot?? anyway hope your mom will have a speedy recovery..

psst..ok la cepedak..kalau mas.nangka busyuk!!

AuntyN said...

Dr Zaidah : Sorry to hear pasal nenek tu. Alhamdulillah mak AN bertambah elok mata dia. Terimakasih.

adorable : Eyemo tu tak pasti ada steroid ke tak, tapi ada jenama eyedrop yang ada kena tanya doktor lah.

Ni cempedak madu ni yang ulas beasr ni macam nangka jugak tu hehehe.

lifecuppa said...

Alhamdulillah ibu AN dah okay, memang orang tua ni takut sikit nak ke sepital, dia punya prejudice tu kuat sangat...

tak suruh che abang urut ke m0nt0t yang sakit tuuuuu..

AuntyN said...

Onde2 : Terimakasih. Dah suruh dah UZ urut. :-)

Anonymous said...

Excellent, love it! » »