August 15, 2007

ISRA' & MIKRAJ

Di tahun-tahun yang lalu, sebelum aku bersara ni, isra' mikraj tu hanya salah satu hari dalam takwim Islam. Ia berlalu seperti hari-hari lain. Tak ada apa-apa pengisian yang significant yang aku buat. Kadang-kadang tu lupa langsung tarikh tu.
Tapi last weekend, pada 11 Ogos 2007, aku dapat jemputan untuk bersama meimarahkan isra' mikraj. Jemputan tu datangya dari my mentor, Kak Ju. Kak Ju ni about 60 years old. A very dynamic lady, seorang usahawan wanita yang gigih. Aku kenal dia masa aku kerja kat kilang dulu tu. Lama jugak aku tak contact dia, masa kerja dulu tu, tapi lepas bersara ni, aku contact dia semula and get us re-connected. She is a nice lady, sikit pun tak kedekut ilmu. Tu yang aku suka dengan dia ni.
So, on the 11th, Kak Ju invited a few friends, relatives and neighbours to her home in Bertam. She engaged an ustazah to lead the ceremony. The program started at about 11.00 am. I was arrived at her home at about 10.30 am.
Kami mula dengan solat sunat Dhuha. Lepas tu solat taubat, kemudian solat hajat. In between adalah zikir-zikir yang ustazah ni ajak kami semua baca. Aku notis, ustazah ni bila dia zikir saj adia akn mula menangis, syahdu sungguh, mungkin keran penghayatan dia membuat kan senang dia merasa ter;a;ukerdil di hadapan Allah. Yang aku ni, agaknya dosa terlalu tebal, susah nak keluar air mata, sebak pun sikit-sikit saja rasanya. Harap-harap, dengan lebih amalan dan penghayatan, aku pun boleh merendahkan diri aku hingga terasa begitu kerdil di depan yang Maha Esa.
Dah selesai sessi soal jawab dengan ustazah di rumah Kak Ju, waktu zuhur pun dah masuk. Jadinya kami solat zuhur berjemaah pulak lepas tu. Salah seorang jemaah yang hadir hari tu, Datin Rogayah mengajak pulak kami semua ke rumah dia pada hari itu jugak. Dia pun buat jugak program yang sama. Cuma dia buat makan-makan kat rumah dia (makan dulu yang aku ingat kan? hehehe). Program ibadah pulak kat surau sebelah rumah dia tu. Jadinya, lepas lunch kat rumah Kak Ju, kami (iatu, Kak Ju, aku dan neighbour kak Ju berangkat ke surau di Taman Bertam Putera pulak. Kat situ program sampai lepas asar, lebih kurang sama pengisianya. Solat Taubat, solat hajat, ceramah dan kemudian solat asar. Oleh kerana aku pun nak cepat balik, Kak Ju pun nak pergi satu lagi program isra' mikraj di masjid pulak, kami keluar selepas solat asar. Datin Rogayah insist kamipergi rumah dia untuk makan sikit. Kamipun mengalah lah, pergi ambik sikit makanan yang berbagai-bagai yang disediakan tu.
Jadinya, tahun ini isra' mikraj bagiku suatu yang amat bererti. Aku harap Kak Ju dan Datin akan jemput aku lagi dalam program yang lain pulak. Sekarang ni aku dah free dari kerja office, InsyaAllah aku berharap sangat dapat meningkatkan keimanan dan ketakwaan aku untuk bekalan aku ke alam barzakh nanti tu.

13 comments:

Kak Teh said...

salam N - alhamdulillah dapat menyertai program ibadah. Hope you are well.

AuntyN said...

Kak Teh : Waalaikumussalam. I am fine, thanks. Harap2 Kak Teh pun begitu jugak.

cikdinz said...

best nya. beruntung dapat join aktiviti mcm nih.

~ahni~ said...

Dah lama dah saya tak masuk blog auntyN, rupa-rupanya dah aktif balik blogging.

Salam.

AuntyN said...

cikdinz : memang best bila ada peluang.

ahni : Tak lah aktif sangat, bila rasa nak tulis tulis, kalau tak tu hibernate je lah...:-)

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam N, com sikit!!!

Seronok ye kalau dapat ikut program agama ni.K.Yan yg. kerja gomen ni memang sokmo ada program agama sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Kalau ada peristiwa macam Israk Mikraj tu dah tentu ada ceramah..tahun ni Kementerian kami jemput Datuk Sri Dr. Hairussani Mufti Negeri Perak. Tahun lepas Ustaz Wan Sohor Bani Leman. Depa ni kalau bagi ceramah memang bestttt...masa 1 jam cepat berlalu rasa macam tak puas. :-)

AuntyN said...

Kak Yan : muahhhh *com balik*

Bestnya dapat penceramah macam depa tu. Masa kerja dulu ada jugaklah ceramah tapi makin lama makin sepi dewan makan tu solama-lama kena berentilah kuliah tu. Tapi sekali sekala dapat penghayatan macam ni terasa best sangat.

demonsinme said...

Madam AN:

Forgive me to have dared to ask of this -

would you grace me with a visit to my humble place, and honor me with your thoughts.

Share with all if there are wisdom to gain.

Blame me if its a nonsense trouble to start, and treat me as if I am a sour tart.

Again, forgive me for the leisure that I asked you to part.

Because I am a man who is certainly not smart.

Thank You.

ailin...in aalborg said...

Assalamualaikum Aunty N.

If only I read this earlier, I would have taken advantage of last weekend. It is as you said, to the younger ones, it is just another date on the calendar.

Thank you.

Anonymous said...

hi AN,
best lah dah jd trainer pulak skang nih...sounds fun! all the best!

Puteri

AuntyN said...

Ailin, InsyaAllah there will be another israk mikraj next year. Just take note.

Puteri : It's fun but a lot of work since I am new in the field. Nak compete dengan orang yang dah "veteran" susah yang amat.

Ironman said...

Sehari di usia tua mu amat bermakna dari sehari di usia muda mu ...

Ironman said...

hardframe@blogspot.com