August 16, 2006

Kak Long's Assignment - Waterfall

Kak Long came home for a week holiday from the 6th to 13th August. She had 2 photography assignments. One of them is to take photos of a waterfall. Before she came home, on YM one day she asked whether there is a waterfalll nearby our place, of course there is. I told her. There's the Titi Kerawang in Penang, there are Lata Hijau and Arus Deras Sedim in Kedah, which are quite famous here and another one in Junjung at the border of Seberang Prai (Penang) and Kedah.

Unfortunately, we were busy on the weekend, otherwise we would have turned that trip into a family picnic. A day of fun at the waterfall. In the end it was hubby who was on leave on Monday 7th who took Kak Long along with Angah and Sya to the waterfall near Junjung. Ayin didn't follow because she was fasting and I was working. This is the nearest to out place. Kak Long had a wail of her time clicking away her camera with different setting as required by the lecturer. The other two girls were having so much fun splashing in the water.

Photobucket - Video and Image Hosting
Air tenang jangan di sangka tak ada buaya......

No lah, sini tak de buaya, buaya darat mungkin ada kut hehehe.

Photobucket - Video and Image Hosting

Kalau suka duduk dalam hutan, tempat ni sesuai lah sebab ada punca air :-) Tapi jaga-jaga lah...... kut kut ada tok rimau ke, singa tersesat ke (so far tak pernah lah jumpa lagi).

Photobucket - Video and Image Hosting
So very serene.....


Photobucket - Video and Image Hosting

That's the waterfall. MasyaAllah, so beautiful. Tapi taklah gah macam Niagara Fall.

Photobucket - Video and Image Hosting

Anybody wants to come here ? Come lah we can go for a picnic one fine weekend.

Photobucket - Video and Image Hosting

Bestnye kalau dapat mandi kat sini...
Photobucket - Video and Image Hosting
"Seronok nya depa main ayaq, tak sejuk ka?"

22 comments:

alinlai said...

bestnya auntyN...lama tak pi Junjung main ataq, teringat zaman-zaman pi 'taman rimba' dulu...ehh ada lagi ka 'taman rimba' kat tanjung tu?

AuntyN said...

alinlai : Ada lagi taman rimba tu tapi tak berapa best dah.

Ari said...

Saya pernah pergi ulu Sedim.. tahun 1978..masa tu masih curfew pada waktu malam..sungai dia lebih besar dan laju dari yang kat Junjung tu..kami bawa spear gun untuk cari ikan buat lauk tengahari..tak perlu pakai scuba set pun..! kenangan indah..masih ada lagi ker..? Kulim dan kawasan persekitaran dah jadi kawasan industri sekarang nih..

AuntyN said...

En Ari : Sekarang ni Ulu Sedim dah makin femes. Masuk TV3 hari lagi. Saya belum sampai lagi ke sana tapi banyak yg dah depa develop sebagai tempat rekreasi tu. Macam2 ada, river adventure typw of training gitu. Mai lah lagi sekali. Industrial Area in Kulim ni belum sampai ke Sedim lagi.

JoKontan said...

AN : One of the trick taking waterfall scenes is to have the shutter speed slow, below 1/30 sec. Then one can see the water flow.

If the shutter speed is more than 1/60 sec, you would freeze the water and the end result, the water looks static & rigid.

:-)

Cewah Jo,... cam baguzz jer.

AuntyN said...

TJ : Awat tak baguz pulak :-) Thanks for the info. Gambar semua ni Kak Long yang ambik, naik fenin nak choose dari berlambak2 gambar tu.

Anonymous said...

kaw air terjun tuh nampak mcm still 'dara' lagi ek...umah saya dekat ngan gunung ledang...air terjun kat situ mcm dah tak best sbb kotor...mana tak kotor ramai nau org bercamping...tp klu dpt spot yg bebetul best cam jacuzi ler plak hehehehe

UglyButAdorable said...

uuu..sejukknyer...bestt...

AuntyN said...

anon : Weekends ramai jugak lah orang tu, masa kadang2 kotor jugak lah certain place, tapi basically still OK lah.

adorable : memang best :-)

Anonymous said...

Yer ker sungai yang ada water fall kat Gunung Ledang tu kotor..?Beberapa kali saya kesana o.k jer..kami panggil air panas..yang dekat Sagil tu kan..? pengunjung memang ramai..Kalau awak ke Upih Guling atau Buaya Sangkut..sure ngam..!Tapi kena naik 4x4..

AuntyN said...

anon2 : Isyy, tak tahu lah AN pasall waterfall kat Gunung Ledang tu. Yg tu kena tanya anon1 yang tulis komen kat atas tu :-). Lain kali kalau tulis nama kan senang.

royce said...

Junjung..teringat masa sekolah kat kulim dulu

AuntyN said...

Royce : Kenangan manis lah tu :-)

ailin...in aalborg said...

Aunty, kalau tak dapat cari air terjun, susah-susah, pi je Dam Ayer Itam tu.

Kak Lady said...

As'kum kak N...lamanya tak berkunjung ke mari...sibuk sebab hubby bercuti...

Amboi!! cantiknya gambar2 air terjun tu...rasa nak pegi mandi je...

AuntyN said...

Ailin : Hahahahaha. Air Itam Dam no, isyy nanti kena hambat pulak dgn security.

Lady : Cantik memang cantik, kalau datang sebelah sini cakap lah kita pergi piknik. :-)

maR said...

Salam mami...
Warghhh tak tahan air terjun junjung ni... dulu sblm balik sini, my husband bulih katakan almost hari2 nak pi berendam sbb panaih dia kata heheh..

AuntyN said...

mar : Salam. Sejuk no kat ayaq terjun ni. Amboi panaih no Msia ni hehehe.

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! suzuki 1800cc motorcycle How to quit smoking affects my body about eczema treatment Black girls orgasim 1997 chevy cavalier floor mats Pharmaceutical blogs fort dodge http://www.prescription-diet-pills-4.info/Cheap_phendimetrazine_information_online_information.html Insurance austin wholesale appliances http://www.meridia-side-effects.info/Security-system.html

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read East chicago online advertising Tennis pop art Captain marvel shirts Domaine achat vente Field jacket olive Acuvue 2 contacts information http://www.cellularphoneverizoncellphone.info/school-of-culinary-arts-san-diego.html Allergies and humidity and united states Air reeds oak moss fragrances demon hosting services 1-2 week acuvue disposable contact lens Cheaper priced xenical monster dildos vibratorenmonstersofcock Order phendimetrazine now on line

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Graphtek plotter Blood system xanax Prozac fluoxetine leesport pennsylvania Extreme bodybuilding diet Www imitrex stop smoking cigarette http://www.computer-backup-2.info chlorhydrate fluoxetine french diet pi

Anonymous said...

Looking for information and found it at this great site... »