November 21, 2006

Syia's Next Step

Kak Long dan Angah tak dapat pun 5a dalam peperiksaan UPSR diorang. Antara 4 beradik tu Ayin yang mula set the standard. Kak Long dan Angah cuma berjaya dapat 3A saja. Tapi kami tak lah rasa disappointed, kami tahu diorang dah try their best. We sent them to tuition classes too and they tried. But since they didn't get 5A in the UPSR, it was not the end of world for them. The A's would be just a ticket for them to get into slightly better position, but does not mean that it would ensure that they become successful or happy in life or a better person.

Masa time Ayin, sekolah dia dapat guru besar yang baru. He was really motivated to improve the school performance. He started the night classes and also raise the target for performance for the school. I was at the time in the PIBG and I liked his management style. He had visions and he had drive and motivation to ensure the school did better than previous years. But, that year was his retirement year. I heard that he shed tears when the UPSR result came out because, that year was the best UPSR result for the school so far. Two years after that, the record was still not broken.

Diantara 4 anak aku ni, Ayin ni yang nampaknya lebih sistematik dan lebih fokus dalam pelajaran. Dari awal tahun darjah 6 tu dia dah tahu dia dah target 5A, dia dah ambik jadual tuisyen, dia sendiri register dan religiously follow the classes. Aku tak payah nak suruh, dia yang cakap kat aku, apa dia mau. Jadinya, dia ke kelas malam dan jugak pergi extra tuisyen. After the hard work, she got the reward.

Jadi masa Syia masuk darjah 6, Ayin yang guide dia sesikit. Tapi Syia ni bila dia masuk kelas tuisyen selama 2 bulan, dia sendiri cakap yang dia nak berenti pergi tuisyen. Dia kata dia confuse sebab kat sekolah belajar cara lain, kat tuisyen belajar cara lain. Aku tak nak mendesak, aku cuma tanya boleh ka dia cope dengan apa yang dia belajar kat sekolah, dia kata InsyaAllah. Jadi dia cuma pergi night class kat sekolah dia saja. Tengok dia study pun kami kadang-kadang risau, boleh kah dia ni :-). Kalau Ayin konsisten tiap penggal top 3 dalam kelas, Syia, kadang-kadang tersasar jugak. Masa exam pun dari mula sehingga trial pun tak pernah dapat 5A, ada sekali dapat C pun ada. Tapinya kami doa, kami tawakal sajalah. Alhamdulllilah dia ada semangat rupanya nak compete dengan Ayin.
Bila aku tanya dia nak lepas UPSR kalau dapat sekolah asrama, nak ke dia pergi? Dia jawab "err, err, err, macam rasa tak nak lah" Jadi bila dia kata lepas result keluar tu, dia nak pergi ambik borang MRSM, aku pun naik heran. Aku tanya lagi sekali, nak ambik ka sebab kalau tak nak pergi tok sah ambik lah. Namun, entah apa dalam fikiran dia tu, dia suruh jugak hubby ambik borang tu. Saja nak try agaknya.
Semalam selepas hubby bawak balik borang hubby kata, ada yang beritahu hubby quota untuk budak perempuan kurang berbanding untuk lelaki, Jadinya senang sikit untuk budak lelaki untuk masuk asrama ni. Agaknya kalau dapat 3A pun diorang boleh lagi apply. Kata hubby, kalau nak jugak kena pakai "cable" lah. Aku ni tak berapa gemar nak pakai "cable" ni, jadi aku cakap ada hubby, kita apply saja, kalau dapat, dapat lah. Alhamdulillah. Kalau tak, biar sajalah.
Aku ni nak ke lepaskan anak manja aku ni pergi duduk asrama kalau dia memang terpilih? Entahlah. Sebabnya Syia ni anak bongsu, manjanya melebihi yang lain-lain. Walaupun manja, seperti yang lain-lain tu dia ditrain jadi independent jugak. Aku yakin dia boleh berdikari dan sesuaikan diri kalau duduk di asrama tu. Macam manapun kena tunggu dan lihatlah. Tentunya bila duduk di asrama dia perlu buat serba serbi sendiri, bangun pagi pun tak boleh nak harapkan orang kejutkan, (masa bersekolah ni, Ayin yang selalu kejutkan Syia setiap pagi). Baju kena basuh sendiri, tak boleh nak masuk mesin, takan suiz saja tu. Aku pun sebenarnya berat jugak nak lepaskan dia ke asrama, sebab kalau dia pergi maknanya akan tinggal Ayin sorang anak kami di rumah. Angah pun lepas SPM InsyaAllah akan keluar dari rumah melanjut pelajaran di IPTA atau IPTS, InsyaAllah.
Tapi kalau Syia terpilih dan mahu ke asrama aku terpaksa relakan dan aku tak akan menolak. Sebabnya itu adalah untuk masa depan dia. Aku pun dulu bersekolah asrama penuh jauh di selatan sana tu.

21 comments:

JoePerantau said...

nanti harus lah mak nya menangis siang malam rindu kat anak yg jauh di mata. kesiannya :-(

Mutiara said...

I think there are pros and cons to going to a boarding school. I guess I was one of the early product of a boarding school. I was cucu manja. don't even know how to wear a sarong, don't know how to tie my shoes. Learnt i did. If you see the list of clothing we were asked to bring, you would laugh. 3 sarong, 3 blouses, 3 pairs of pajamas, 3 pairs of underwear etc. (School uniforms were provided later). My grandparents followed the list and I was left with nothing to wear until an uncle came and I asked them to buy me some dresses.
However, I survived and I think the life in a boarding school build your character and give you plenty of confidence.

AuntyN said...

Joe : Memang lah tu, huhuhu.

Kak Mutiara : I remember the list !! hahaha. And they specify white as well.

Anonymous said...

An,

Pasai tak minta quota STF???

Tapi memang jauh tu.......



Pak Cik ..

AuntyN said...

Pak Cik.. : STF tu jauh sangat tu, nanti mak dia menangih tak berlagu tu huhuhu...

alinlai said...

ok tu duduk asrama, lebih2 lagi kalau dia sendiri yang minta maksudnya dia dah ready nak jauh dari mak dia la...jgn mak dia yang dok berendam air mata plak ke ke ke...

Arena said...

Aunty
Tahniah to Syia, kebanyakan produk boarding school ni, turn out ok.. independent.. insyallah..

mama irma said...

N,
You can apply under old girls' quota if you want your daughter to study in STF. Sekarang dah tak jauh, ada AirAsia....Dulu kita naik keretapi sampai hitam muka dan baju, baru nak sampai!

AuntyN said...

alinlai : Itulah tu, mak dia yg tak nak bagi kut hehe.

Arena : terimakasih. It's so happened both me and hubby were products of boarding school.

mama irma : Isyy masih jauh tu hehe. Thanks for the tip, anyway.

Faizah said...

masih tak terlambat utk ucapkan tahniah buat auntyn sefamily ..tahniah syia ..

psstt nih pakat ker dapat 5A, anak auntyn, anak makandeh, anak kaklady .. hehe

Anonymous said...

klu masuk mrsm ok kot sbb byk aktiviti n makan pun sodap...itu time saya dulu la heheeheh

mak aji said...

Tahniah untuk Syia. Kalau dapat ke sekolah asrama, lagi banyak tempatlah maknya kena travel!

AuntyN said...

faizah : terimakasih.

pssttt, memang pakat pun, hehe pakat pulun :-)

anon : Oh ye ka? Kalau dapat Alhamdulillah.

mak aji : Lagilah kalut mak pak dia ni. Tak apa demi masa depan anak-anak.

bergen said...

Back to reading your entry again, ma'am. Haven't been home for a while. Good day, ma'am.

Count Byron said...

AN.. tahniah buat Syia. Sekolah asrama atau day school, tiap satu ada baik buruknya.. jadi biarlah Syia memilih. Kalau dia nanti merasa nak pergi, relakanlah dia AN. You turned out well what! Mmmm jauh di selatan sini ya.. sama Countess kot

AuntyN said...

Bergen : thanks for reading. You are always welcomed here. How's life by the way?

Nana count : Memang bagi anak2 kebebasan memilih. Iye, sama sekolah dengan countess dulu tu, she was my senior and entered the school after LCE right? I think I remember her.

easylady said...

An dah ada perjanjianke dengan syia kalu jauh tak boleh pergi yang dekat penang aje boleh?

Kalau tinggal An berdua kat rumah, agaknya gembiralah pokok-pokok kat rumah ada yang membelai tiap hari..

Kak Teh said...

N, kak teh dah tua barulah dapat jauh drp rumah. mak takut nak lepaskan. now my children pun teringin nak sekolah jauh-jauh nak rasa hidup berasrama...tapi entahlah berat sangathati nak lepaskan. tapi agaknya bila tiba masa terpaksa juga. all the best to syia.

AuntyN said...

Easylady : Tak ada buat perjanjian macam tu pun. Cuma tak apply yang jauh2 saja tu.

Belai pokok? Takutnya bila AN belai, pokok tu mati pulak tu hehe, tangan AN panas, tanam pokok susah nak hidup. Hubby tu yang ada greenfingers tu.

Kak Teh : Susah no nak lepaskan anak-anak. My mak dulu pun pernah cakap dia selalu dok doa jangan bagi I dapat pi overseas belajar, takut bawak balik menantu mat saleh hehe.

Anonymous said...

aunty N STF kenal siti shalwany tak?

AuntyN said...

anon : Dia tu batch SPM tahun berapa? AN ni batch 76. Dah tua dah ni hehe