December 22, 2006

Farewell Lunch

Semalam kami ada farewell lunch. The ambient was good, the menu was great. It was held in a ballroom of the local golf club. The buffet lunch of salads, chicken soup, pasta, fish, beef, satay and arrays of local fruits and cakes, aice kacanag and you name it. In addition of 1 grilled lamb.

Kami nak bagi something special sikit for the farewell ni memandangkan minggu depan dah minggu terakhir kami menjadi warga kilang ni. Seronok jugaklah, maknn sedap, tempat pun OK dan kami panggil lah dua tiga orang ke depan untuk memberi sepatah dua kata. Ada yang start dengan " I am not a politician" tapi bagi speech sampai 20 minit. Dah 2 kali tepuk pun masih tak faham "hint" dari kami tu hehehe. Ye lah kan bukan senang nak dapat microfon ye tak?

Ramai yang dok reflect masa dulu-dulu especially yang dah lama kerja kat sini. Se"tua" kilang ni pun ada. Maksudnya, mereka mula bekerja dari hari pertama kilang dibuka. Yang sebak pun ramai jugak. Diorang dok ingat balik kenangna lama dan dok kenang dah tak lama lagi semua tu akan hanya tinggal kenangan. Sebabkan dah lama bersama dah macam keluarga sendiri rasanya.

Masa lunch tu aku makan serba sikit. Dari soup sampai Ais kacang dan akhir sekali kopi. Lamb dan satay pun aku jamah jugak ( A real big mistake). Dah balik rumah nampak macam biasalah tak ada apa-apa kesan.

Tapi bila awal pagi menjelma, aku dah terbangun dari tidur kerana terasa perut memulas. 2 kali ke toilet habis isi perut keluar semua dah. Bangun nak solat subuh sekali lagi ke toilet, masa nak mandi nak siap ke ofis pun sekali lagi buang isi perut. Sampai saja kat ofis, letak saja handbag dah kena ke bilik air lagi. Nak dikira tu sebelum lunch aku adalah berulang alik 6 kali ke toilet. Aku tanya jugaklah ada kah orang lain yang macam aku. Dengar kata, Account department ramai yang MC, Finance manager tu dari semalam lagi dah food poisoning habis, dah muntah-muntah dan cirit birit dah. Assistant dia pun sama.

Nasib baik jugaklah aku tak lah teruk sangat macam Finance Manager. Dia dah balik half day dah sebab terus demam dah tu. Aku rasa lamb tu yang punya angkara. Nasib baik aku tak makan banyak, aku rasa sikit saja dalam 1 inci persegi gitu. Rasanya tak lah sesedap manapun sebab tak juicy, kering saja this time. Kami pernah buat buffet dinner dan lunch kat situ dengan grilled lamb jugak sebelum ni. Tapi this is the worst lah so far. Dah komplen dah kat diorang pasal kami kena food poisoning tu, cuma apa tindakan yang akan di ambil tu tak taulah. Tak kan dia nak refund kat company harga sekor lamb tu agaknya. Aku pun tak tahu. Entah-entah diorang just buat don't know saja sebab lepas ni kami dah tak pergi makan lagi kat sana as a company. Actually their daily buffet menu tu are quite alright, maybe the best in the area pun. Cuma kami tak berapa lucky lah hari tu agaknya.

Kami pun hari tu ambik kesempatan ambik group foto jugak untuk buat kenangan terkhir dengan last company yang mungkin aku akan kerja ni. Jumaat depan pastinya kami akan banjir air mata kat kilang ni rasanya.

10 comments:

tokasid said...

Salam Kak AN

Dah nasib tak baik nak kena food poisoning( saya selalu bagitau isteri Ricard Rebet for cirit birit). Memang tu lah risiko bila makan masak kawah baik di ghumah kenuri atau di hotel atau di golf resort.

Kalu kena cirit birit lain kali: drink lots of liquid esp isotonic ones eg ayaq nyioq, 100 Plus. Don't take spicy foods and milk containing food/drinks for 2 days. Ni utk restkan perot.Makan kanji atao moy masa tu.

Saya suka lagu Rod Stewart yg kak AN boh. My wife's fav. song. kalau dia kecik hati dia akan dengar lagu ni( dan dia buat as ringtone kalau saya panggey).

Mama Rock said...

adoi, food poisonig...parah tu!
anyway next week nanti jgn la banjir sampi macam kat johor tu ya ...sedihnya pulak, boleh imagine scene berpeluk2an tu

Kak Elle said...

An how are you now? mmm....food poisoning huh?bolih complain and get refund back.
betul kata mama rock tu jgn ler banjir next week -cukup lah dgn banjir kat selatan.
I guess we are all human ada feelings semesti nya merasa sedih nak berpisah after working for so long together.

Ordinary Superhero said...

Okaylah tu kalau banjir airmata dari banjir air hujan. Banjir airmata banyak mana pun tak payah pindah rumah. :)

Ibu said...

AuntyN, dah lodge complaint ker kat golf club tu? kot2 dia bagi "pampasan" - free dinner voucher. oh no! sapa nak angkat tangan! naya.... anyway, hope you & your colleagues are getting better.

p/s jgn sampai mcm banjir kat Johor udah ler.

pawaka1 said...

kesian sampai cirit birit....tapi all the best after march nanti

ari said...

Hidup penuh dengan perjalanan yang menarik..penuh pancaroba..just hang on..and enjoy..!

AuntyN said...

pawaka : Thanks

En Ari : Thanks, will hang in there :-)

Anonymous said...

AN,

Sorry to hear that u and the ppl at the factory got food poisoning. Go and gertak skit the golf club.

Me and some of the KL office staff who have already moved to the new office will be in the KL office to say our goodbyes to those who will be leaving us.

Hugs,
AMZA

AuntyN said...

AMZA : hugs back to you :-)