December 08, 2006

My Stayhome Program

Sabar aje lah aku ni kan, nak duduk rumah pun kena ada program kann....

For sure I need a program, I just do not want to be wasting my time just doing non-productive work. The days could be very long if I don't fill it up productively.

Let see what I have in mind.

1. I plan to do spring cleaning.

There is a room nearest to the kitchen which I have been using it as store/pantry/ironing room need to be organised to make it much more "presentable" If I could have a cupboard or two in that room I could hide some of those things that are lying on the floor or plastic bags. We could also use it as prayer room for visitors when required. I am planning also to sort out hubby's old shirts and pants, my own dresses (baju kurung yang dah tak muat semua tu) the girls old dresses and see if I could give them away to charity. There some very good stuff there in big plastic bags which I bought in Mekah ( the ones with the zip, macam yang orang Bangla bawak balik negara diorang tu). I need to sort those first before giving away. So I need to also take note to find a charitable organisation (orphanage or old folks home) which would accept the donation.

2. I plan to clear the back of my house

Hubby is a collector, hehehe, of old newspapers. I had been nagging him for years to get rid of them by selling them off to the "old newspaper"man, without avail. So I am now scheaming *evil laugh* to get rid of all the old newspapers. I think it would fill a van if I were to get rid of them all. He can't say anything after that when he sees that the place were clean and clear right? Anyway, would still be dropping hint to him before that.

There are other old and unwanted things which need to be thrown away as well. With the place being cleared we can than take out some of the things from inside the house which we can store outside. Making more tidy and spacious room for the living.

3. I plan to organise the books at home

We have lots of books. But too few bookshelves. I may have to turn the room next to the master bedroom into a library. If I can organise them properly, then, we may be able to see which of them we have not read and start reading them again. I guess I have to visit furniture shops (IKEA jauh sangat) to get book racks.

4. I plan to regularly do some exercise

Yang ni pun nak cakap ke? This mission will have a special name, "Projek Mencari Waistline yang Hilang", hahahaha. Exercise is important to keep myself fit and alert. As old-age is catching up fast, I have to ensure that I am fit to also take care of my mother who is getting weaker by the day. At the same time some specific exercise to reduce flabs here and there would be very encouraging. Ni kena set target berapa inci nak kurangkan kat pinggang tu, takut aku nak measure pinggang aku la ni, sure terkejut punya lah tu hehehe. Seluar jeans aku yang masa puasa hari tu terlondeh saja rasanya dah mula nampak ketat dah. Isyy ni tak boleh jadi ni!!, Kena diet jugak agaknya ni.

5. I plan to rear ayam kampung

Kan aku ada reban. Ayam pun dah tak banyak, semua dah terlepas keluar dari reban. Nak masukkan balik susah. Aku ingat nak beli anak ayam dan bela. Bila masa hari raya tahun depan boleh buat rendang ayam kampung, tak payah beli ayam dah. Yeyy, sedapnya!!

Who knows if I am successful in a smallscale I can turn that into a big scale farming.

Sudah! Sudah! dah mula nak berangan tu hehe

6. I plan to be veggie self sufficient

Tanah keliling rumah tu dah tak ada yang ada tempat nak buat tempat tanam sayur-sayur atau apa-apa pokok pun. Kalau aku nak tanam, kena beli pasu besar. Tapi rasanya boleh sebab, hubby ada tanam pokok daun curry, selasih dan peria dalam pasu. Sekarang ni ada lah 1,2 pasu yang ada pokok serai, pandan, kunyit. Aku ingat nak tanam cili, tomato, terung, bendi gitu,gitu lah. Jadinya kalau aku nak masak tak payah nak pergi cari sayur kat pasar atau mini mart dekat sini. Petik terus dari belakang rumah. Rasanya nak tanam balik kacang botol/kelisa. Kalau ada lebih boleh bagi adik beradik atau jiran2 aku. Ni aku dah duduk kat rumah senang nak jaga.

Banyak jugak plan aku ni kan. Tu tak termasuk rutin-rutin, berinternet, bertelenovela dan acara masak memasak setiap hari tu. Penuh lah masa aku sehari suntuk agaknya. Habis tu bila pulak masa aku nak menjual nasi lemak depan rumah ekk??

21 comments:

bergen said...

Are you venturing into the industry to catch the market of VMY 2007? Looks like you've got it all planned out, ma'am.

Good luck in your business venture. Hardwork ahead but I'm sure you've got it made to carry through.

Good luck!

AuntyN said...

Bergen : VMY2007? Hahaha, No lah, I wasn't thinking of that at all. My home would not be as strategic for tourist industry actually. It not by the beach or a padi field or any kind of kampung industry. Anyway, my house is not a kampung house proper so can't turn that into a homestay program.

bergen said...

Ooops, wrote the comment before the full entry was posted. LOL. You're right, IKEA has a good selection of easy-to-install shelves. They are built for strength, utilitarian but very practical.

Anyway, sounds like a good stay-home or home-stay program. Good luck.

onde said...

betul tu, ikea byk benda untuk rack and shelves ni.

spring clean and projek mencari waistline yang hilang tu best tu..redecoration and new uplift will allow a new "chi" into your home...baik punya feng-shui. Kasik hilang itew habuk2...jangan lepas ni ulang alik gi klini sebab hidung tersumbat habuk or sakit pinggang dah. Hehehehe...

p/s: tak nak bukak on line shop..jual kek ke? cookies ke? hasil2 jahitan ke?

AuntyN said...

bergen : it's OK. It seems like I have to "drag" my hubby to Ikea someday soon.

onde : hampeh le makcik nak juai kek/cookies/hasil jahitan. Semua tu perlukan kesenian yang tak ada pada AN ni. Kalau setakat jahit langsir dan cadar sendiri boleh lerr sebab tak ada sapa nak check herot ke tak hehe

Norasiah said...

Hihihi banyaknyerrrr plan. Boleh ke? Ops! Malaysia boleh kan...

Mutiara said...

hehehe, nak lawan kak sal ker?

Kak Elle said...

oh wow AN hope your agenda will be fulfilled.Kalau nak jual nasi lemak nanti tumpang my roti jala apa kata bolih tak?

Mama Rock said...

i like no. 4...kalau tak jumpa jugak waistline yang hilang, cari kat counter lost & found :)

Kak Teh said...

am sure u've got it well planned N. Insyaallah.

ari said...

Hallo AN,
1.Saya bercuti kat rumah mak di sebuah kampung di Yan Kedah selama dua minggu..tiap waktu makan ada ulam..semua kutip di sekeliling rumah.Macam-macam ada..Syok nya..
2.Dulu saya pernah pelihara ayam kampung ..tak perasan pun bila dia membiak..reban kecil jer..depa tidur atas pokok mangga dan rambutan..sedap oo..
3.Kena ada jadual bila nak mulakan projek..kalau dak..he ..he..he.

meandbaby said...

Dear Aunty N,napa semua org tgh mood spring cleaning nih?sebabnya saya baru last weekend buat spring cleaning gak...banyak jugak yg dihantar ke tpt recycle untuk dijual..baju2 tshirt dan old jeans tu saya bagi kat cleaner office..depa bagi kat kengkawan pakai untuk ke site and saya ketepikan barang untuk dijual bila nak pindah rumah baru nanti..nak buat garage sale..:-)

JoKontan said...

I have an idea for your plan # 3.

Don go and buy those shelves. Built one. Custom made. Ceiling height with in-buit lighting. Best of all of, if you have a lot of books, buy those custom made sliding type. Nak baca/browse slide it.

Macam kat rumah Wardina tuu (macamla Jo dah gi rumah Wardina).

It is worth it...

AuntyN said...

norasiah : Kena boleh lerr hehehe. Kalau tak tak kan nak duduk saja je kat rumah tunggu hubby balik.

Kak Sal : hehehe, plan je baru tu, execute belum lagi. Nanti dah buat baru boleh celen :-)

Kak elle : Boleh. hantar mai pepagi sebelum subuh dari Spore roti jala tu hehehe.

mama rock : Entah-entah, LOST and NEVER Found counter kut hehehe.

Kak Teh : Jangan plan tinggal plan je, sudah lah. InsyaAllah.

En. Ari : Satgi saya buat gantt chart bila nak start projek hehehe.

meandbaby : garage sale? Good idea tu. Tapi kat kampung sapa nak beli barang2 buruk ni hehehe.

TJ : Haah, hubby pun cakap nak buat sendiri macam tu lah, tapiiii..... nanti tu dok macam tu sajalah buku2 merata2 tunggu dia tu. Macam mana tahu pasal rumah Wardina tu? :-)

Sorry terlambat sikit reply komen, AN tak senang 2, 3 hari lepas. Terimakasih semua yang sudi datang baca dan komen.

Ibu said...

lalalalaaa.... nak cari waistline yg hilang ek? hehe... susah tu. kalau buat siri "amazing race" pun tak sure jumpa! anyway, never say never.

p/s 1: tanam la betik. senang sangat. and seswai untuk diet mencari waistline.
p/s 2: permisi... ibu insert link to your blog in my page. halal ek? thanks..

AuntyN said...

ibu : pokok betik banyak kat rumah tu, buang saja bijik insyaAllah tumbuh.

Halal ibu. thanks for linking.

happyirfa said...

hai auntyN..lama tak jeguk blog auntyn..selamat berjaya walau apa yg diusahakan

JoePerantau said...

ini mcm new year resolutions gak lah nih gamaknya. nak tengok sampai mana perkembangannya. itupun kalau kembang. atau tak kembang-kembang. atau kembang di tempat lain

wakakakakaka :-)

AuntyN said...

happyirfa : terimakasih.

Joe : pasal kembang jangan cakap lah hahahaha.

~ahni~ said...

Dah lama dah tak masuk blog, byk jugak entry kena catch-up kat sini. I guess by now dah ada le pekerja yang dah kena retrenched kat kilang auntyN tu ya. InsyaAllah kalau dia orang tu rajin mintak dgn Allah, boleh jadi rezeki dia selepas retrenched tu yang lagi mewah.

tokasid said...

Salam to kak AN

kalu nak bela ayam takat sekog dua buleh lah boh dalam lau tapi kalu banayk sangat kena buat kandang la kot noo...tapi yg tak tahan nak kena basuh taik ayam semedang.Rumah mak saya ada la ayam kat 10 ekog, Bila kami balik kampung jenuh la pasai ayam ni kalu melepaih rata rinti kak AN.Habih kasut kita dia buat 'bank' dia. Satu lagi kena jaga2 bird flu kot.

Kalu buat kebun sayur lagi baguih pasai at the same time kira buleh excercise utk kurangkan spare tyre.

Para suami memang suka simpan sorat habag. Tak tau pasai apa. Saya pun macam tu sampai orang rumah penin. Dia kata pi la buang ka jual ka. Saya kata : tak buleh.Ada artikel yg abang tak baca lagi. Bayangkan artikel yg dah 2-3 tahun dulu tak baca baca lagi!

Tumpang tengah cuti sekolah ni kak AN ajak lah anak-anak ttolong apa yg patut no...
Semoga tercapai antara plan tu...