February 17, 2006

Jangan Tunggu Lama-lama....

How I wish, on any day like this that Mike the plumber in Desperate Housewifes would be living next door to me. But then again if he does, I think MakAndeh will start thinking of moving to my kampung as well (Jangan marah MA, gurau je ekk).

If he really does live next door I would just pop my head over the fence and call out his name to tell thim to come and do some plumbing work at home, while I drool at his muscle or hunk of a body or what ever else there is to drool at. Hehehe.

And then I would not have to tell my husband these anymore, over and over again until they are fixed .

Abang, sinki dapur bocor lah.

or

Tap kat bathroom tu dah berminggu dah leaking bila nak fix

or

Tu cermin yang abang beli untuk bilik air tu bila nak gantung tu?

In the days of DIY, my husband would rather do a lot of fixing by himself. Not that he cannot do it. But the problem is he has the habit of procastinating things. He loves gardening so much he will put off anything else for gardening.

When we just renovated this house I asked him why not ask the contractor to fix the curtain railing. He said No, he will do it himself. Yes, he took the measurement, went to buy the materials and it was almost a year before I could fix up the curtain. Even now I still have some curtain I can't hang because some windows still without the railings.

At one time he got excited about putting up photos and pictures. He had this idea of putting up photos of his parents and mine, our families etc. He had bought some photo frames, lots of them, but up till now, the frames are still in the box, my wall is still empty. He did put up some pictures, those were the pictures we had before. That was done because it was raya time and just before the kenduri we had last year.

What is more disheartening is when I remind him to fix this and that, he thinks that I am nagging him. Even when the reminder is in a nicest possible way. Isn't it true ladies? Blessed is the wife whose husband is so attentive in fixing things fast. No need for nagging or being nagged.

Please don't take it wrong, although I am writing this, it does NOT mean that I don't love my husband. I love him dearly. Can't imagine my life without him around. But then again, he is not perfect and neither am I. I just wish that he is better in executing certain things which I would like him to do in a faster mode than his usual speed. There may be other wives out there having the same problem as I am having now, but would rather keep it in their heart.

So husbands, please take this not as a complaint but rather as something to improve yourselves. if we can do things ourselves we wil do it. Please also do not think and say that we are nagging you if we keep on reminding you about certain things like paip bocor or sinki tersumbat. If you can take a break to play badminton with your friend, you can take the time to fix the problem too otherwise, call some cute plumber to get the job done OK :-)

To all the wives, do not nag your husbands too much. If you need to remind do it in a nice loving way, like over a cup of coffee or just before you get to bed etc. Maybe he will remember it better to spend the time to fix the problem.

Meanwhile.

AAAAGGGGGGHHHHH,

Abaaaannnnngggg,

Tap kat kitchen sink tu dah bocoq seminggu dah ni.....Dah belambak air keluar ni....

Bila nak fix........................

(Buang karan je menjerit kat sini dia bukan baca pun hu hu hu)

41 comments:

perempuan said...

Memangggggg... sabar separuh dari iman, separuh lagi tersangkut duri keman!

perempuan said...

BTW lupa plak nak tuleh tadi. Kan ker syok kalu kita boleh 'reprogram' or upgrade 'husband 6.1'. Eeee..syoknyerrrr

anedra said...

sabar aunty N..I suppose most wives if not all are in the same boat as you. N pun sama. The hooks where we hang our stuff in the toilets dah lama tercabut. He hasn't done anything about em..I'm so inclined to leave everything bersepah on the floor, just so that he'll get the point!

AuntyN said...

perempuan : Bagus falsafah tu ye. Selamat datang ke alam blogging. Nak program kat mana ekk?

Dena : I am sure there are a lot of them out there. Tak per lah at least terlepas geram sikit hehehe.

lifecuppa said...

auntyn:
hubby kita suka bertukang.Kalau bab2 bocor ke, repair-merepair ni lajuuuuu je dia buat..jangan mintak tolong dia masak dah ler..hancussss.

bergen said...

(Hadir) Better stay out of the way. Don't want to be caught in a crossfire of a domestic dispute.

AuntyN said...

onde2 : bahagia lah you bab ni ye. Alhamdulillah.

Bergen : Come and help me fix my tap, can or not? :-), :-)

KLMari said...

AN, so I was not alone here...heheheehhe...Hubby I pun camtu. Bab DIY ni mmg awal awal dia dah angkat tangan. Kalau I bagitau itu ini need fixing, the most famous answer dia "tunggu abah datang nanti dia tolong fixkan". Yolah tu...Nak tunggu abah datang, entah bila nak siap. Last time masa arwah mak ada, bolehlah kerap datang due to her chemo treatment tapi after passed away last week, abah probably wont be coming as often as he used to. Mmg payah betul bab DIY ni when it comes to hubby.

AuntieYan. said...

N, toksah dok merepek (beleter)kat depa lah....depa memang macam tu...Hero sekor kat rumah tu pun camni jugak lah...bukan tak boleh buat...boleh...tapi dok ternanti-nanti...La ni, alhamdulillah, Si Jim, walau baru form 2 dah ada skill repair-merepair, setakat tukar bulb, betulkan starter lampu, godek-godek paip....

p/s:ila Hero buat kerja, memang kemas dan puas hati...:-)

AuntyN said...

klmari : Innalillah and Alfatihan untuk arwah your mom. Surely you are not alone.

Kak Yan : awat depa macam tu no..:-) Bulb lampu kadang2 saya tukar sendiri jugak kalau tunggu tak buat. Bab paip air je yang tak terdaya ni. Tu pun pernah jugak repair pvc pipe yang patah sekali tu masa dia tak de kat rumah. Memang tak berleter dah pun, diam saja la ni. Ikut sukalah bila nak buat.

Count Byron said...

Aihh Cek ni... itu dah baik dah tu. Nana ni hah.. masa pindah dari KL ke PT1 selama 2 tahun, buku2 nana ada dlm tong.. tiap hari Nana kata sat gi nana buat lah.
Pindah lagi ke PT2, 5 tahun pulak tong tu tak berbuka.
Tong tu di bawa berpindah ke J. Baru 2 tahun sudah terburai perut tong... itu pun selepas 3 tahun kami di J. Yg sedih lagi.. Countess yg buat separuh..
Sebenaqnya Nana bukan malas.. tapi terlalu cerewet, semua mesti ada system. Bila tidak ada system, nana tak terima 2nd best...
Gantung gambar, gantung curtain.. you name it.. it is the same here..
Ha tu.. tadi Nana ingat Cek dok ngintai rumah Nana dan cerita habih Nana punya secret.. rupanye.. yang kat sana pun sama.
OK dah tu Cek! Lawa pun.
Now kena senyum banyak2 no.

nora said...

tak beletiag dah kat laki..pasai dah terlalu boring dah. 80 kali dok habag pun sat gi dok buat lupa. La ni saya pi panggil org lain mai buat. Abih cerita. bila org tu bagi bil, saya sua bil saja kat hubby. padan muka dia. nak suruh dia buat free tak mau..la ni kena bayag..ambikk..hehehe. Time tu dia dah tak terkata apa dah..bayag saja laaa...

nora said...

satu lagi kak N..org lelaki ni suka ada habit dok simpan barang2 hat zaman tok nadog. nak buat apa tah..bukan buleh duit or buleh makan pun. Kita nak buang, dia dok kata..nanti lah dulu kot2 leh guna. Saya tunggu dia outstation ja..abih semua saya lempag..abih cerita..heheh.

Anonymous said...

Aunty N, dah tgk Oprah berlakon dlm DH ? spesel utk show dia je. then that mike guy & 2 others jadi guest dia.. awesome :)

elisa

maklang said...

AuntyN, apekehenya dok suruh Cik Abang pi betul sink masa nak tidoq?? Baik2 ada mood lansung terbang mood...

Tak palah, AuntyN, procastinate ka, malas ka, tak gantung railing ka, masak hancus ka, terima ajelah seadanya. Sebenaqnya laki2 kita ni memang suka kita ni beletiaq. Agaknya kalau depa dok buat keja siap2, tak da pulak orang nak berletiaq nanti. Boring pulak hidup depa. Kita punya letiaq tu macam music to their ears... Music noooo...( Betul tak Bergen, TJ and Count???)

Cik Abang Maklang kalau nak tengok dia rajin is masa duduk kat hotel. Tak leh nampak sampah or meja kotor sikit mesti kemas nye. Masa tulah kita boleh relax...

Macamana pun depa ni.... kita tetap sayang mereka....siapa tak sayang laki nooooo....???!!!!;P

AuntyN said...

Nana Count : Cek tak mau lah generalise semua lelaki macam tu. Satgi ada yang marah kat cek pulak. Dia tu macam nana jugak lah bukan malas, tapi kadang2 suka lambat2 kana saja.

Tak pa dok senyum jugak ni.

Nora : I pun dah tak berleteaq dah la ni. Nak panggei orang mai buat dia marah pulak tu yang tak boleh tahan tu.. Pasai simpan barang, tu tak lah teruk sangat.

Maklang : Sayang, awat pulak tak sayang ni...
Hubby pun rajin kemaih2 jugak. Kalau dia semak dia kemas balik lah I won't touch the things. Kat dapur pun dia tolong kemas jugak esp. la ni masa kami tak dak maid ni.
Pasal berleteaq tu music to their ears tu first sekali tak boleh tanya bergen, dia tak dak orang nak berleteaq. But hubby memang tak suka org berleteaq so I know when to keep silence.

AuntyN said...

elisa : To tellyou the truth, I don't evenfollow the series tu. Tapi cuma sekali sekala tertengok jadi tahu jugaklah macam mana rupa Mike tu.

tgazfa said...

AN, hubby, tebalik lah dengan hubby saya .. dia kureng lah gardening .. rumput depan rumah tuh dah dari awal bulan lepas saya mintak tolong trim, sampai la nih maintain jek panjang ...

plumbing, so far laju jek dia.. maybe dia pon fikir kalau leaking, dia gak nk kena bayar kat SYABAS

:-)

ailin...in aalborg said...

Imad tak reti buat benda2 ni. In the end, I gak yang kena buat.

NI gonchaq said...

my hubby ok lah bab2 ni. yg urgent tu immediate action, yg tak berapa urgent tu kena peringat jugak tapi yang selalu nya bila dia dah bukak kotak tools dia tu, cepat2 saya pi tunjuk apa yang saya nak minta dia buat, kiranya sekali bertukang-beres semua, nak paku ka, tandas ka, sinki ka, paip ka

AuntyN said...

azfa : aiyoo kan never be perfect no?

Ailin : La u lagi teruk no? Kesian :-)

Ni : senang macam tu, but not mind lah, kalau satu kerja dia nak buat, yang tu sajalah dia buta tu toksah nak tunjuk2 dah.

anggerik merah said...

Auntyn...cute entry. Dok sengih sorang2 bila baca. Ever since duduk sorang kat sini tak ada husband semua kena buat sendiri. ALih-alih nak senang beli yang pakai bateri...I mean screw driver ke...atau apa-apa house gadget yng perlu untuk DIY.

Have a nice weekend to you Auntyn!

Ely said...

auntyN, sama2 lah kita. suami i pun sama jugak. tapikan, one thing pasal dia, satu kerja belum habis dia tinggalkan itu pengetuk dan wrench kat dapur jugak and does the yard! kalau my father ada kat sini, dia lah tukang kutip kasi simpan.

demonsinme said...

Acik (MUDA) An,

Dah suma pakat pakat dok guna bahsa utagha cek pon joen skali laaa...

Betui tu betui la kami ogahang jantan ni dok ada lagu nun.Tak dinapikan lagi.

Tapi la kan acik (MUDA) an, tak ghasa ka ni cam kes "kuali kata buntot (mintak mahap kalau bunyik kasaq) peghiuk itam"? Sama ja laki ngan oghang pompuan. Betui la oghang laki banyak macam yang acik (MUDA) an sebot. Tapi dalam dok kata kata macam nih, sama gak la oghang jantan sebut pasai oghang pomouan cam tu la jugak.

Yang pentingnya, kita dah tau hat yang kughang kat partnar kita, baik la kita saling tegoq meneogoq dari kita dok berletiaq kat satu sama lain. Takut la pulak nanti hat yang memudha tu tidoq soghang pandang utagha soghang pandang selatan.

Kan ka tak best?

p/s - tapi jangan la pulak kata demonsinme ni maghah. takdak niat ghasa cam tu besaq hama skali pon aih.

Mama Irma said...

N, through my experience, I found out that it's cheaper to hire (outsource) other people to do the chores instead of hubby. Kalau dia buat, sakit pinggang lah, luka tangan lah...medical bills lagi tinggi!!!Pastu the result is much better compared to the DIY.

Mutiara said...

N, alhamulillah..mine is jack of all trade, semua dia buat, tak payah sebut.

cm said...

hubby cm tak suka segala DIY, gardening pun utk projek tanam bunga sekolah anak, rasanya segala benda dia outsource..gantung cermin or frame gambar pun upah org...nak bising pun tak boleh sebab benda siap cuma nak tengok hasil kerja dia takde le. dia selalu cakap benda kecik maleh nak fikir.

MA said...

AN : Oooo...cam tu eh ?

* ambik nota tulis dalam buku Men 101*

Pnut said...

he..he..same le darling i..beli apa pun kalau nak dia fix kan berkurun lamanya...kena komplen byk kali baru nak jalan...ni pintu kabinet dah lekang tak repair lagi..ktia risau takut lipas berumah tangga dlm kabinet tu...

he..he..saja tulis kat sini, tau sebab dia mai baca...he..he..dia tiap hari baca blog makcik blogger ni...kan abang kan..kannn

d'arkampo said...

kak N,

menulis rungutan dan dia tidak akan membacanya sama seperti menulis kata-kata puitis dan dia juga tidak akan membacanya.

kan? kan?

he he he he he he

Budak said...

AN

Hidup bersama saling mengisi kekosongan. Kalau UZ suka gardening, AN suka DIY itu dah kompliment satu sama lain dah tuh.

Anyway how I wish all that desperate housewives live next door to me.......... hahahahaha

Budak

cyberdad said...

yer AuntyN, saya faham *sambil tunduk insaf lepas kena tarbiyah*

i think i have to find that plumber's number la.. pipe bocor kat depan rumah dah puas fix tp tak settle lagi.. ;)

JoKontan said...

AN : Saya pulak, kalau lagi di NAG lagi laa tak jalan. Tapi Maam sudah paham..

Projek-projek yang udah ser dua tahun, tak jalan tuu adalah sikit sikit.

Sedekad tuu belum adalagi.

Tapi macam lekat gambar kat dinding tuu memang kegemaran saya.

fatihah said...

ermm..komen tidak berkaitan.

lama doh takdak peluang nak online n catch up nieh.

i hope u got my YM msg the other day n after much thinking...just to let u know, im posting tommorow insyaAllah. thanks for yr many concern AN! =)

AuntyN said...

Anggerik : hehehe

ely : I won't pick his tools up, dia sepah dia kemas hehehe

mama irma : Nak call dia tak bagi, bukan tak nak call.

Kak Mutiara : Bukan dia tak buat or tak boleh buat cuma suka bertangguh je tu. Tu yang tak tahan.

MA : Macam tu lah......

AuntyN said...

cm : kalau dia sensiri nak outsource tu OK. Ni dia sendiri nak buat tapi tak terbuat tu yang leceh.

pnut : pandai no, tumpang "marah" husband thru my entry ? :-) Tak pa asal dia ambik iktibar.

Po : Hehehe, kita serupa no. Syyyy, jangan cakap kat abang OK :-)

btw, paip semalam dia dah repair dah tak meleleh dah air tu.

budak : kang kena pelangkung dengan *** tu baru tau hehehe

CD : Betul tu insaf? Alhamdulillah.

TJ : Faham sendiri OK lah tu.

Fatihah : Tak dapat ke my reply? Nanti I email lah.

AuntyN said...

demonsinme : I will reply you by posting an entry. Where is the email? Everyday check email tak ada apa2 pun?

Anonymous said...

Sebut pasal leaking ni , kat rumah saya paip direct / tangki dah bocor almost / more 4 bulan sampai ada masa bil beratus tapi macam biasa hubby saya asyik dok buat kajian portion mana yg leak tu. So sampai satu tahap sebab tak larat bayar bil, paip incoming tu dibuka sekejap bagi tangki penuh then tutup macam tulah sampai berbulan sampai letih dah mulut saya ni berleter barulah semalam pasang paip baru untuk separuh kawasan rumah untuk ke tangki & direct pipe. so hari ni baru lega dgn isu membuka/menutup main pipe tu. Tapi bila buat macam ni paip tu timbullah kat dinding kitchen tu jadi tak lawa pulak dah.

AuntyN said...

anon : Sabar bebanyak OK. :-)

Ordinary Superhero said...

Alamak dah lewat nih.

Betul kata Sir Count tu, bukan tak nak buat, kadang2 nak kena tunggu ilham mai dulu baru teruja nak buat kerja. We don't settle for second best sebenarnya.

AuntyN said...

OS : ye lah tu :-) Excuses, excuses. But then kalau air dah melimpah nak tunggu bah dulu ke hehehe. Sebab belum dapat ilham hehehe.

It's better late than never OK.