September 28, 2005

A Day In the Life of Makcik Kampung The Blogger

PANAS PANAS.... JOM SEMUA PI TENGOK POSTER DI BLOG ADIEJIN DAN MAKANDEH,

TENGOK JANGAN TAK TENGOK TAU....

This is like a spin off to the entry by MakAndeh and Kak Teh. Tumpang glemer cerita depa lah ni. *Just in case Kak Teh is writing the drama comedy script* *wink* *wink*. From all the comments from the Makciks there it has to be a star-studded drama. MakAndeh is right we are all the Makcik with a very high "unconscious" level. NOT to worry it is all for FUN only.

My normal working day starts at

6.00 am - Alarm from the handphone. Tutup alarm, tarik selimut tidor balik hehehe. Hubby bangun dulu, dia mandi dan solat subuh. Makcik then bangun solat jugak

6.45 am - Hubby hantaq anak2 ke sekolah. Aku prepare pakaian hubby nak pergi kerja. Iron kalau perlu, atau gantungkan kat luar almari so that uncle nampak. Sat lagi bising pot pet pot pet kalau tak nampak baju, seluar, etc, etc. (yang etc tu dalam laci dia ambik sendiri je tu, hehehe)
Sambil iron sambil mengelamun *apa nak blog hari ni? * hehehe

7.30 am - Buat nescafe O untuk hubby bawak masuk bilik. Masuk mandi, sementara hubby dok siap nak pergi kerja. Sambil kelebek muka dan sewaktu dengannya mengelamun lagi * apa nak tulis kat blog hari ni* hehehe

7.45 am - Cium tangan hubby nak pergi kerja, kunci pintu lepas hubby keluar rumah, tekan switch PC.

7.45 am - 8.15 am (kadang-kadang terbabas sampai 8.30 am)
Sambil keringkan rambut, tekan IE bukak blog kenkawan. Cari baju nak pakai nak pergi kerja, tinggal komen kat blog orang, bubuh lotion dan make-up kat muka, baca komen kat blog, pakai tudung, reply comment at my blog. Hehehe. Sign in to YM. Selalunya sebab nak try catch-up si Tenah.

8.15 am - 8.30 am : Dah kena sergah.... Gi kerja lah wei karang lambat atau AN tak gi kerja lagi, atau Kak NNNNN tak pi kerja lagi, hehehe
OK, OK nak pi dah ni, bye salam.....

8.45 am : Sampai dah tempat kerja. Nasib baik boss ada di KL. Kami pun flexihours, datang lambat balik lambat lah jawabnya. Nasib baik staff semua nya pandai buat kerja masing2 very little supervision required. Pandai-pandai korang lah kalau nak hidup. Cewah.....

8.45 am - 6.30 pm Kerja, surf internet, chat sana, chat sini, tulis entry update blog (kadang-kadang, bukan hari-hari), kerja jugak lah, surf lagi hehehe. Read between the lines which is more OK, Syyyyy, jangan cakap dengan Boss nanti kena marah susah ni...

6.30 pm : Kena balik rumah dah. Kang uncle Z call tanya nak hantar bantal dengan tilam ke hehehe. Dok fikir apa nak makan untuk dinner, nak masak ke nak beli ke?

6.50 pm : Sampai rumah, tukar T-shirt dengan kain batik. Prepare meal untuk uncle Z. Kalau masak selalu lepas maghrib baru start, masak simple saja kalau week day tu, nasi goreng, mee goreng, mee bandung, maggi atau omelette camtu camtu saja lah. Yang main campak-campak saja tu. Hidang for hubby makan. Dia makan lepas solat maghrib selalunya. Perut dia kena jaga dulu tu, nanti merajuk, susah wooo. Tunggu dia makan lepas tu dah tak kisah dah aku nak buat apa.

7.45 - 8.00 pm : Mandi dan solat maghrib. Baca Qur'an sikit (2, 3 ayat saja kadang2 tu). Surf internet sambil dengar berita kat TV. Masih dalam telekung sebab nak tunggu solat Isyak. Kadang2 terchat jugak. Hubby perli dah, "sampai tak sempat nak buang telekung?" "Sat je ni, sat gi nak semayang isyak" hehehe. Atau pun ada orang perli, "AN ni masih bertelekung dok chat sini? Sabar je lah"

9.00 pm : Solat isyak (terbabas selalu, sebab "Buletin Utama habis pukul 9.00 pm, Boleh percaya ke ni? hehehe)

Lepas tu, kadang-kadang baca paper, sambil anak2 datang tanya itu ini. Kalau terlalu boring tu sampai midnite selalunya aku surf internet atau ber YM dengan sesapa yang tegur, atau tulis entry dan update blog. Selalunya YM mode aku available selalu, depa-depa tu selalu invisible memanjang. My YM is at home and normally after office hours only I would on my YM. Masih ramai yang tak ada YM kat rumah. So safe lah sikit.
Kalau dah semua invisible, macam mana nak sembang kan?

Dah malam dah tidor lah. By now normally hubby is already in the lala land. Creep up next to him, kadang-kadang cium pipi dia good-nite, tengok mood jugaklah kan, kadang-kadang...................

Kalau week-end, bangun kena gi pasar, balik pasar kalau ada peluang sementara bibik nak bersihkan ikan, sayur etc, surf kejap. Yang kejap tu boleh jadi 1 jam atau 2 kalau makcik2 ramai online hehehe.
Lepas tu kena masuk dapur masaklah something special sikit for the week-end. Masa dok masak dok ambik measurement juga (nak update kampungkitchen tu hehehe) .

Week-end jugak time nak spend time dengan anak2. Nak bawak diaorang jalan2, shopping mopping apa-apa lah. Nak jugak ambik hati hubby dengan buat gardening dengan dia, sapu laman bagi peluh sikit. Gitu-gitu sajalah.

Sapa lah kata my life is interesting and mysterious. It is so boringly routine. Don't think Maya Karin will ever take up the role as the makcik kampung. She will be bored to death. OK lah I will settle for Fauziah Nawi and no less, she is so very talented. Susah susah sangat aku je lah yang berlakun sendiri karekter aku tu hehehe.

42 comments:

d'arkampo said...

KakN,

Tang Kadang-kadang yang tak tahan tuh!

he he he...

AuntyN said...

Po : Hahahaha

Tak tahan apa ? *buat muka inesen ni*

anggerik merah said...

Tergelak sorang2 baca yr entry kat ofis nie.

Setuju kalau auntyn berlakun sendiri...boleh korek hidden talent tuuu... atau dulu-dulu dok berlakon gak??..ye lahh masa kat sekolah dulu tu..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
MA said...

laa...camner sang spammer ni boleh masuk sini balik nih ?

Orait la tu Day In The Life.....nanti jadi meme...heheh.

Wah ni kira online tahap tegar ni ! Tak rugi pasang streamyx 24 jam hehehe...

AuntyN said...

Spammer : Nyah engkau dari sini.

Anggerik : Biasa berlakun masak kat sekolah tu. Biasa jadi best actress lagi, tapi drama "bisu" tak se script hehehe

MA : hehehe. Haah, make full use of the Streamyx tu.
Meme? Kalau suka buatlah, sure ramai Makcik2 boleh cerita best best tu.

EM&EM said...

AN

Kira 'vogue'apa..everyday, every hour,your mind is occupied by blogging plans. I would prefer AN takes the role yourself for the drama, senang nak kenal yang mana satu AN. Mystery pun selesai.

AdieJin said...

Adushh..saya yang penat lak baca posting ni.Macam superwoman AuntieN..eh kalau tak der orang nak YM, Adiejin sentiasa online kalau tak tdo or makan or main golf or keluar dating.. hehehe

jubeiz said...

Assalamualaikum wbt.. AuntyN, apa khabar? Harap-harap sihat la tu yek. Seronok la aunty ni, kat office pun boleh online. Saya kat rumah aje. Kat office, kadang2 aje bila free sikit.

Seronok baca your daily life. Nak tergelak pun ada, especially tang kadang-kadang... tu. sampaikan d'arkampo pun tak tahan. hehehe :-)

Just nak share info, kalau nak avoid spammer, ON kan "word verification" tu dalam "Setting" under "Comment". Macam yang Auntie Yan buat tu.

Good luck.

CikNi said...

displin sungguh aunty ni no... itu tabiat orang berjaya tuh...

xy'd said...

kadang-kadang......hemmmm...mosykil pokcik apa yg kadang kadang nuh....hehehe...kelakau ler posting nie

-big fan of AN's recipe section-

AuntyN said...

EM : tu syiok sendiri tu, nak berlakun tu hehehe.

Jin : Penat apanya? That's the life of a career woman cum housewife.

Jubeiz :Waalaikumussalam. Thanks. Tahu pasal word verification tu tapi, I tak gemar nak pakai, kesian orang pulak nak kena pakai setiap kali nak komen. Sekarang masih boleh tahan lagi ni biarlah.

CikNi : Disiplin? You have to see rumah I yang berterabur ni hehehehe.

Zed : Lama tak "nampak", sibuk ke? Dah banyak ke dok try resipi aunty tu?

JoKontan said...

Whoa AuntyN!

Ni memang 100% sure Certified Competent Surfer / Blogger Tahap Tegarr..

Nanti umah saya masuk tepon + streamyx buleh le kita chat mengechat.

Chattus Interuptus

Pnut said...

ha..ha...selamat berlakon AN...
nanti balik raya kami nak pi beraya rumah AN boleh...

nanti dah pemes jadi pelakon kami tak dpt layanan di raja pulak..

AuntyN said...

Tj : Baik jangan mula... Nanti maam u mesti jeles, dgn sapa u dok ralit berchar sampai thg malam tu hehehe. Makcik ni becok tau....Nak warning siap2 ni..

P-Nut : Siapa lah nak ambik I berlakun ni? Nanti tak laku cerita tu nanti, susah pulak....
Sila, sila mai lah. Kalau ada tempat parking tu mai lah beraya. apa yang ada kita jamu OK....

RojakBuah said...

AN..apa yang 'kadang-kadang'...ingat citer P.Ramlee tak? ...yang tu ke..heheeee....bukan kan...sy tk faham ler...

Ely said...

its like we have to work at least 30 mins of the 8 hr work day kan? hehehehe, the rest are ebay, blog, chat, emails dan kawasan yang sewaktu dengannya! hehehe

AuntyN said...

JB : eleh.. buat buat tak faham pulak hehehe

AuntyN said...

Ely : syyyy jangan cakap kuat2, malu!!! hehehehe

born-again drama queen said...

kita boleh berlakun jadi auntyn..takyah ambik poziah nawi la...nak tak? baik ambik sekarang, nanti bila kita femes nanti, susah lak..

AuntieYan. said...

N, Kak Yan ni nasib baik tak dak line internet kat rumah....kalau tidak...tak tahu le harus Cik Din makan nasi bungkus je...he...he.. tu pun dah berangan nak beli lap-top...senang boleh angkut naik atas katil sekali....agak-agak tak boleh lena je...kita blogging!! atau pun ber YM...:-)

AuntyN said...

Nef : Kena datang uji bakat dulu lah. Ada rezeki dapatlah. Are u sure you want to have wrinkles on your face? Hehehehe

Kak Yan : Cepat lah beli boleh kita YM sampai pagi ni hehehe

Mama Irma said...

Auntyn, nampaknya you dah boleh dapat title 'makcik blogger tahap tegar'........Tahniah!!!

AuntyN said...

Mama-Irma : dah lama dah dapat title tu. Dok cari bloggers anoynamous nak join in ni...

nikiffie said...

auntyn aje yg berlakon...sure lagi meletup film...ala2 reality film gitu! sporting ah hubby....relax aje auntyn berblog and ber ym

nohachomel said...

hi auntyn,

camne la saya bole missed blog 'blogger tahap tegar' nih...heheh

AuntyN said...

nikiffie : alah aunty ni bukan cun macam Maya Karin, kerepot dah pun *nada rendah diri ni hehehe*

Hubby boleh kira sporting jugak lah ni...

noha : entah!! Camna ekk? selalu nampak kat tempat makandeh tu, ni baru sampai sini...
Welcome welcome..

Queen Of The House said...

auntyn .. hubby tak berblog sama ke? I'm the same too, sembunyi my blogging and im activities from hubby. Bukan apa, malaslah nanti banyak sangat komen/soalan/itu ini, he he he.
Baru start blogging dah macam addicted sakan .... seronok baca blog orang (eh, bukan kaypohchee tau) :)

AuntyN said...

QOTH : Tak boleh, tak boleh bagi hubby berblog ni. Nanti susah, dok berebut PC nak update blog, nak YM ni...hehehe...

The truth is (Alhamdullillah) he is not interested in the net. Kalau nak surf pun usually with me. He is more into software, mcm editing gitu. So kalau dia pakaiPC, I kena gigit jari lah hehehe

ety said...

AN,
Pemenang anugerah FFAP mak cik blogger terbaik jatuh kepada.........M'SIA iaitu...
" oh dunia lihatlah....saya mewakili mak cik2 blogger mengucapkan ribuanterima kasih kepada pengarah, "Adijien", Penulis skrip "Kak Teh"......kerana percaya pada saya membawkan watak tersebut...(citer ini tiada kaitan dgn yg idup atau yang ma**)Bravo. ME nak belakun gak...bila nak uji bakat nih? (skrang kan ke festival filem asia kat k.l)

AuntyN said...

ety :: nak uji bakat? hehehe Gi jumpa either producernya AdieJin atau Mak Andeh OK...hehehe

Anonymous said...

assalamu'alaikum

selalu kagum dgn org yg terer mutitasking :-) kalau chat sambil buat keje i blh senyap mcm tu saja :-) dah tak terkejar topic apa yg org sembang, nak menyampuk pun tak reti :-)

Kak Pah

AuntyN said...

Nak hidup Kak Pah kena lah multitasking tu hehehe.

nohachomel said...

auntyn : hehe...ralit sgt bloghop, dari satu blog ke satu blog..tu yg termiss tuh...

la nih, dah ada sentraal station, senang la sket, bole check satu2...

Anonymous said...

hey nice posts i added you to my bookmarks

Just wanted to say everything you posted was a good read.
Its nice too see that some people create decent and entertaining blogs, yours kept me reading for well over 10 minutes.

Thanks!

Anonymous said...

"I just came across your blog about auction online diamond necklaceand wanted to drop you a note telling you how impressed I was with the information you have posted here. I also have a web site & blog about **keyword** auction online diamond necklace so I know I'm talking about when I say your site is top-notch! Keep up the great work, you are providing a great resource on the Internet here!

Anonymous said...

"I just came across your blog about ebay canadaand wanted to drop you a note telling you how impressed I was with the information you have posted here. I also have a web site & blog about **keyword** ebay canada so I know I'm talking about when I say your site is top-notch! Keep up the great work, you are providing a great resource on the Internet here!

Me Maine House Cleaning said...

Fruitful blog. I favor your site and I shall
return to it! I go to sites like this when I get the
chance, and find blog just like this.
Please go over my new home based business idea blog.

Anonymous said...

Hi I like your blog, you can visit my web page if you like.home party plan businesshttp://www.moneywebpage.comhome party plan business

Anonymous said...

This is very interesting site... london fog rain coat After liposuction pic Orange county rhinoplasty surgery http://www.nexium-pill.info/cadillac-escalade-v-2006.html Pilates exercise routine rebuilt nissan 1.4 gasoline engine Saab 9 5 lamp guard

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read Brandon suzuki fetish adult videos garrett mcalpin tennis Hilton nude paris shot Mitsubishi coolant pumps

Anonymous said...

Very nice site! »