September 25, 2005

Lucky Girl vs Unlucky Mama

Korang pernah tak selalu pergi mana-mana tempat, seminar ke, atau pun company annual dinner ke, atau pun di supermarket? Bila ada lucky draw, tak pernah menang apa-apa hadiah yang best, best? Kalau dapat pun mesti yang corot yang samada dah ada empat lima kat rumah atau berlambak kat dalam handbag. Aku pun camtu jugak lah. Dulu-dulu masa kat kilang yang first sekali tu, aku jadi secretary Sports Club selama empat tahun berturut2. Setiap tahun kami ada annual dinner bersempena dengan club Annual General Meeting. Tiap-tiap tahun aku dapat hadiah yang corot-corot. Aku komiti aku tahulah apa yang kami beli, First prize kadang-kadang TV, motor bike, washing mesin atau voucher melancung. Tapi almost setiap tahun aku bawak balik hair dryer. Sampai ada satu tahun tu aku tukar dengan orang hadiah hair dryer tu sebab dah ada 2, 3 kat rumah. Ada jugak lah tahun2 yang aku bawak balik door give saja tu like payung or mug. Kalau tak dapat 1st prize pun dapat 2nd atau 3rd pun OK jugaklah. Macam boss aku masa tu setiap tahun dia top 3 saja. Jeles sungguh aku masa tu sebab hadiah2 tu aku yang diantara yang bertanggung jawab untuk memilih dan membeli tapi tak pernah dapat pun. MAsa beli tu dah chop dah hadiah-hadiah mana yang berkenan, tapi orang lain jugak yang bawak balik tu, huhuhuhu... Frust menonggeng tengok macam tu..

Kalau pergi seminar pun macam tu jugak lah melopong selalu. Kalau kat supermarket tu apa lagi mistery gift sajalah yang selalu dapt tu, Penuh dah handbag dengan pen atau note pad jadinya sebab itu sajalah hadiah misterinye pun. Tak misteri langsung hehehe. Tapi aku walau apapun memang selalu gatai tangan fill in apa pun borang contest tu. Manalah tau kut-kut lady luck is on my side, boleh jugak masuk muka kat paper, menang first prize kan? Ada lah pulak kut yang baca dan kata "ohh tu AuntyN tu, I know her" Perasan lah pulak aku ni kan. Tapi jangan risaulah, tak pernah pun nak menang yang macam tu pun. Hadiah yang paling best yang rasa aku pernah menang tu 3 days 2 night stay kat Berjaya Resort di Tioman 4 tahun lepas kalau tak salah aku. Oleh kerana kami tak pernah ke Tioman kami pun pergilah since the accomodation was free. Tapi tak lah menyesal pergi tu sebab Tioman is a beautiful island.

Antara anak-anak aku yang agak lucky tu Syia yang bongsu tu. Dia pernah menang tea set dengan payung dari Minimarket kat pekan kecik tu last year. Masa tu minimart tu buat jualan ulangtahun. Kalau beli lebih RM 30 dia bagi cabut 1 hadiah. Masa aku cabut, "hadiah misteri" lah yang aku dapat. Apa lagi pen lah tu.. Bagi Syia cabut dapat tea set satu. OK lah jugak. Masa dengan baba dia pergi kedai pun dia cabut dapat sekaki payung.

Tahun lepas jugak masa sukan tahunan sekolah dia pun dia lucky jugak. Dia dapat portable water filter worth about RM76. Masa nama dia naik dia dah balik dengan aku tapi Ayin masa tu masih kat sekolah. Ayin yang bawak balik untuk Syia. Kemarin dia lucky jugak. Kat sekolah ada lari ria untuk kutip derma untuk tabung PIBG rasanya. Semenjak aku tak jadi AJK PIBG ni aku pun dah jarang pergi aktiviti sekolah. Last year kena tunjuk muka setiap aktiviti. Kalau tidak malu kat cikgu besar dan cikgu-cikgu lain. Masa Syia ke sekolah untuk lari ria tu dia bawak balik seterika sebijik. Kata dia hadiah lucky draw. Happy dia tu dapat hadiah. Biasalah kan budak budak. Cousin dia yang darjah 1 (anak Shah) dapat basikal sebab telah membuat kutipan yang tertinggi. Lagi seronok anak buah aku tu, dia memang nak sangat basikal tu.

Actually bukan lah aku berharap sangat dengan hadiah-hadiah tu, (bahasa orang tak pernah lucky ni....) tapi kalau ada orang bagi free atau dapat lucky draw tu, aku tak pernah tolak pun. Aku syok pulak tu (macam budak kecik jugak lah excited dapat hadiah tu hehehe...).

OK, mai lah cerita apa hadiah yang paling you all lucky sekali yang pernah you all menang.

46 comments:

faux diamante said...

selalunya memang tada ong kalau lucky draw....tapi pernah sekali, menang electric jug.sempoi ahh!

d'arkampo said...

Kak N,

Kadang2 masa function dengan family, kalau kita tak dapat hadiah lucky draw...nampak sangat muka anak-anak yang kuciwa.

Alhamdulillah, dalam function abah mereka, mereka biasanya tersenyum dan menyorak. Kalau function Umi mereka...mereka dah dapat agak, biasanya tak ada.

he he he...

May be Luck is not a lady?

AuntyN said...

Nazrah : Itu lah kita dapat yang kecik pun dah excited habis sebab itu je lah luck kita.

Po : Luck is DEFINITELY a lady, hehehe...As in different attracts...

AdieJin said...

paling lucky masa dapat tekel anak dara pak Leman drebar bas sekolah dulu..hehehe..adik dia tukang bagi surat..nama dia Shamira

Mutiara said...

AN
Caya dak, I tak pernah menang any lucky draw. pernah, satu dinner tu, (10 org semeja) semua dapat hadiah, kecuali saya...tuah apa lah nasib.
Lagi satu, apa tu Lucky draw BSN yg dapat mercedes, ke rumah ke, yg best2 tu..For 10 years I have 15K in it, periok nasik or hair dryer pun tak menang.
Last-last, i merajuk, i just took the money out. tak guna, dividen pun tak dapat. kalau dalam Tabung haji tu ada jugak hasil.

Kak Teh said...

my nona is very lucky - dia selalu menang. Once di hari keluarga - we bought some tickets..the first was a roaster ! and then the next announcement - they were reading the number: satu , kosong, kosong, ...all that dia paham and also exvcited because it was her ticket..then sembilan, she turned round and loud and clear - what is sembilan mama??? semua orang ketawa..its her ticket!! - dapat hamper penuh barang2 termasuk toaster and many other electrical stuff.
Then, her sister's turn, she concentrated on another hamper...and then she got it..mak balik tangan kosong!

Kak Teh said...

oh lupa, last two years, my sister menang kereta proton!

CEKPAH said...

alhamdulilllah i ni kategori ada rezki jugak ler, dulu pernah menang lucky draw masa ofc annual dinner dpt hp Nokia- masa tuh grand giler ler nokia fesyen baru : tak ingat model apa tah yg kecikk comel tuhh *zaman tuh ler,oct 1999* i org pertama guna model tuhh kat opis he he tapi tuh ler senang dpt senang pegi, after few months hp itu tercicirrr... nak tak nak kena beliii baru yg mcm tuhh gak sebab dah ada keserasian isk isk mahaiii masa tuhh dkt rm800 laaa...
one thing i suka masuk peraduan ,ada la dpt trip p mauritius, menang keter...,duit, electrical items... alhamdulillahh... jom ler join masuk contest

CEKPAH

AuntieYan. said...

Woiii Jin...orang cerita pasal lucky draw, dia cerita pasal dapat tekel anak dara dreber bas pulak...ngarut betul lah Jin ni....sah dia berada di alam JIn!!!
******************************
N, sama le kita ni, tak pernah bernasib baik. Tapi anak KY siJim, pernah menang dapur gas yang two bunner...dia teka jumlah gula-gula...tekaan dia memang tepat sekali....

AuntyN said...

Jin : anak dara drebar bas tu lucky draw jugak ke? Apa lah kau ni Jin orang cite lucky draw dia cite tekel anak dara orang, hish hish, sah dah angau sangat dah ni, hehehe.

Kak Mutiara : Pasai sijil premium BSN tu sama lah kita. Melopong tengok orang dapat mercedes free tu.

Kak Teh : Agaknya kita bertiga ni (I, U and Kak M) tu kena mandi bunga or pi Aura theraphy kut no? Lucky lah sister you tu Kak Teh.

AuntyN said...

CekPah : Cerita sikit macam mana nak menang bila masuk contest tu. Pakai jampi serapah apa tu hehehe.

Kak Yan : Nama pun Jin Kak Yan. Bukan duduk dalam alam Jin tu... ANGAU dah tu hehehe.
Itulah Kak Yan, anak2 ni aura depa tu masih kuat kut, kita ni nak menang apa2 susah sangat no.

CEKPAH said...

he he serapah tuh memang kena ler.. baca bismillah ... :)
contest form tuh taruk atas kertas yg striking kaler kasi curi perhatian, buat ler slogan yg sodap (kena ada rhythm), insyaallah menang. try ler...

CEKPAH said...

he he serapah tuh memang kena ler.. baca bismillah ... :)
contest form tuh taruk atas kertas yg striking kaler kasi curi perhatian, buat ler slogan yg sodap (kena ada rhythm), insyaallah menang. try ler...

atiz said...

baru minggu lepas menang kinohimitsu (ala..plaster yang konon2nya boleh buang toxin kat badan tu!) masa team building office..penat aje bagi aura pada tv (2nd prize) tapi hembus perlahan sangat kot ;)

sama la kita aunty..tiap kali lucky draw kalo tak pen, tissue packet yang dpat

minah blur said...

tak pernah menang apa-apa....huhu..

AdieJin said...

OM KALAL OM KOLOL OM KILIL..OM BAK BAOK BUK...OM ADIEJIN OM OM..

Baca ni 3 kali lepas mandi..sure aura akan jadi kuat balik..especially untuk makcik makcik saya ni..hehehe..cough cough cough

AuntyN said...

CekPah : camtu ekk? Nanti try lah.

Atiz : dah macam tu nak buat camna kan, hehehe

minah : nama pun dah blurrr... jgn marah..

Jin : tu jampi apa tu? Jampi siam ke, tak nak lah amalkan nanti siang malam dok ingat kat hang!!!! haghu, haghu... hehehehe

CEKPAH said...

auntyN good luck..
nanti i balik penang kiter jumpa.i kat Nibong Tebai, my hub nie ler yg introduce ur blog to me. dia suka baca blog u... :) dia kata u sempoi + open minded "aunty" hik hik hik

AuntyN said...

CekPah : Terimakasih to u and hubby. Salam untuk dia. Kalau balik mai la sini, tak jauh dah Nibong Tebai tu... email me then at norm5426@yahoo.com.

ayu said...

aunty,
kite selalu berangan nak menang contest hehehe tapi tak penah sekalipun menang! tensen! :P
lucky draw kat carefour arituh asyik dpt mystery gift hahahaha pen le jawabnye :)

AuntyN said...

ayu : sama lah kita ni, asyik dapat pen, note pad, sponge basuh pinggan etc.

AuntieYan. said...

N...sah siAdieJin tu bagi mentra untuk ingat kat dia tuh....kalau kita pakat baca dan menjadi..baru dia tak cukup tanah nak lari....!!!

AuntyN said...

Kak Yan : Betui tu. Mai kita geng-geng makcik try mantra tu baru dia lari lintang pukang kut hehehe.
"Unconscious old lady" jadi pulak tu hehehe.

Arena said...

Aunty,

Arena pon tak pernahnya lucky. Tapi masa dekat satu tempat kerja lama. ada 3 round lucky draw. 1st round sumer org dpt hamper.. 2nd round ikut nasib, arena dapat jugak lagi besau. 3rd round dpt lagi, kipas ape tah. Bengkek jek sumer org sebab masa tu baru je 2 bulan kejer..

Lepas tu, my luck ran out. MAsa family day, tak daya nak tunggu, tup2 bila dah blah dapat TV..uwaaaa

tgazfa said...

saya pernah menang digital camera, 2 tahun lepas...dan beberapa kali menang streka ngan oven....Alhamdulillah...:D

kajima said...

tak penah gak menag lucky draw.. hehe..

dedolu kan ada game roda impian thru sms by maxis.. rajin la jugak main.. one day saye dapat jawab paling cepat dan awal kot, dan dapat hp motorola V6066 (kalau tak silap ar).. seronok gile masa tu.. memang jarang masuk contest.. dapat hp lipat lak tu.. tapinye kena curi beberapa bulan kemudian.. huhuhu..

Alex Lacey said...

tak pernah gak lucky...cuma sekali je dapat hamper masa annual dinner kat kolej...lepas tu hampeh...:)

RojakBuah said...

tak penah dpt kot...yang latest dpt teka Aunty Yan..tp tk dpt hadiah lagi..ehheheee...

AuntyN said...

Arena : lucky jugaklah tu..

azfa : best lah dapat digital camera tu.

ima : tak berkat kut hehehe, tu yang hilang tu.

Alex : I ni nak hamper kena tunggu orang bagi, lucky draw tak pernah dapat so far.

JB : Kau tunggu lah hadiah Auntie Yan tu, hehehe, macam rojak buah tak de kuah lah jadinya, hehehe

Kak Yan : Ampun!!!!, jgn marah no hehehe

shidah said...

aunty N: 2/3 tahun lepas ni sy ada sikit luck, menang voucher RM800 & rm200, semalam main bowling team kitorang tak dapat top ten, tapi tempat ke 18,28,38,48,58 dapat rm200 :) kitorang no 28.... hehe.

AuntyN said...

shidah : at least something...

CikNi said...

auntyN, hadiah misteri tu hadiah lah jugak dari tak dapat hadiah langsung.....

kira lucky le tuh

AdieJin said...

OM JIN LALI LALI OM OM CABUT OM CABUT..OM TAK TUNGGU .. OM LINTANG PUKANG....

cabuttttttttt............

AuntyN said...

CikNi : You are right, just a little luck right?

Jin : Laaa apa pulak mantra yang kau buat ni? Oh mantra cabut lari takut kena kejor dgn makcik2 kee? Hehehe

Pnut said...

kak, sama lah kita,
saya ni dah bertahun jadi AJK kelab sukan, kita dptkan sponsor hadiah, beli hadiah, ampeh, tak pernah dapat, asyik-asyik hampe je...

hampe=hamper....

cempakabiru said...

aunty N, selama dok join benda2 yg ada lucky draw ni, sekali je kot penah dpt.bln 5 thn ni, masa lawan bowling dlm mpsp ni.1st prize(blender serbaguna tu) jenama kenwood.yg plg lucky dlm pemily hana, mak.mesti dia dpt wpon benda plg kecik.last 2 day,kami dpt astro.nasibla x beli arituh, kalo x, mana nk cmpk yg dpt free nih.hehhe

AuntyN said...

Pnut : dah jadi kebiasaan agaknya AJK je tak lucky. Hampe pun OK lah tu, lepas habis makan jadi Ta*k kan?

Cempaka : hadiah2 yang best tu. Astro kalau dah dapat tu nak campak buat apa pasang 2 lah mcm iklan tu tak yanh kelahi rebut channel..

Audra said...

AuntyN,

Got your link from Adiejin's blog .. good to know ramai jugak yang IT savvy di kalangan working mothers... ;)

Hmm bercerita pasal hadiah.. lucky draw.. I have won a few - hampeh worth RM200, tupperware, plastic drawer - stackable, apa lagi ek - jam tangan, jam meja..

Hadiah masuk treasure hunt - 3 kali - first time dapat cash RM100, 2nd time dapat parkson voucher RM200 (buat beli kasut raya tahun lepas), and recently dapat iron dengan cash RM100. Jadi la kan... ;)

And the sweetest moment and the greatest gift ;) I won RM32K in Who Wants To Be A Millionnaire game show 4 years ago.. alhamdulillah.. lepas jugak bayar hutang, zakat, upgrade sikit my life etc... ;)

AuntyN said...

Audra wah best tu, past sikit kat aunty the luck tu, hehehe.

Welcome welcome. Any reader from AdieJin, is also my reader hehehe.

Audra said...

AuntyN,

Boleh.. boleh... ada pengeras! hehehe... Pengerasnya, Adiejin kena belanja kita dua kat Secret Recipe.. heheehhe..

AuntyN said...

Pengeras tu sounds so good!! I like hehehe.

Anonymous said...

Hi, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!

open365dayz said...

Hi #NAME#. Just found your site via vacations. Although I was looking for vacations I was glad i came upon your site. Thanks for the read!

Best Home Based Business said...

Fine blog. I found your site suitable for another
visit! And when I'm able to surf the web, I look for
blogs as great as your work.
Search for my start home based business blog, please!

Anonymous said...

Enjoyed a lot! Second hand subaru impreza Marbles credit cards Subaru wrx floor mats high by patrick cox aftershave Lyrics+ i was dancing with the shadows 2001 porsche 911 ruf turbo this is my subaru

en_me said...

stumble upon your nice blog.. salammmz makcik ittewww..