December 18, 2005

Derma Darah & Pingat Emas



Hoki team wanita Pulau Pinang dapat pingat emas dalam Sukan Wanita di Bukit Jalil baru-baru ni. Angah is part of the team. Tahniah untuk mereka.

**************************************************
Khamis lepas, semasa aku bercanda dengan internet ni, Kak Long anak dara aku tu buat miss call.Diorang ni biasa dah macam tu, sebab nak save kredit diorang tu. Aku call lah balik, kejap je cakap tu sebab dia tanya pasal duit yuran hostel. Tup, tup aku terlupa nak sampaikan salam orang kat dia. Aku sms dia kata si folan ni kirim salam kat dia.

Kak Long : " Hah, apasal tetiba kirim salam ni? "

Aku : " Tak de lah tadi mama cakap mama nak call, tanya lerr kut sapa2 nak kirim salam. :-) "

Kak Long :" Owh, OK w'kumsalam. Kak Long tengah makan. Jap g nakpi derma darah. Boleh kan? "

She asked permission for places she wants to go and things she wants to do. Baik kan anak aku ni hehehehe (Siap promote lagi tu, sabar je lah kan?)

Aku : " OK ".

Later, another missed called.

I called her back.

Aku : " Awat pulak? "

Kak Long : " Tak leh derma, orang tu kata darah tak cukup haemoglobin"

Aku : " La, badan besar macam tu pun tak cukup darah? " (Gurau dengan dia)

Kak Long : Dia gelak " Itu lah Kak Long cakap camtu tadi, tapi dia kata darah cair "

She sounded disappointed.

Aku : " Tanya tak nak buat macam mana nak bagi naik tu? "

Kak Long : " Dia suruh makan hati, limpa, badam cam gitu lah. Dulu tu tak cukup umur, la ni dah tak cukup haemoglobin pulak"

Aku : " Tak pa lah, next time. Nanti beli badam makan banyak-banyak. Tak tanya ka bila depa nak mai balik? "

Kak Long : " Dah tanya tadi "

She sounded very dissapointed. Memang berkobar-kobar dia ni nak derma darah. Masa mula masuk dulu tu dia belum lagi 18 tahun. Jadi diorang kata kat dia dia belum cukup umur nak menderma. Ni dah kena reject sekali lagi. Aku ni pulak terasa kedekut sebab tak pulak pernah terasa nak derma darah.

Ni nak tanya lah sikit sesapa yang pandai dalam hal ni, Dr Rosa ke? OK ke Kak Long tu. Blood group dia O. Lupa nak tanya rH + atau -ve. Tapi perlukah aku membawa dia pergi check-up ke apa ke? Dia memang nampak sihat, cergas jugaklah. Should I bring her for a check-up or anything?

30 comments:

sya said...

AuntieN.. kak long reminded me of my own experience, masa ting. 6 dulu, penuh semangat nak derma darah, apa lagi kita darah O+ mesti boleh membantu banyak mangsa. Unfortunately bila they tested me, they said.."dek darah u ni cukup2 utk u.. takleh nak derma" very dissapointing sgt2 sebab masa tu semangat berkobar2. Apa lagik kita ni tinggi dan besar, sakit hati bila tenguk yg kenit kenit pun leh derma.

narfnarf said...

if I'm not mistaken, from my past experience with blood donation...haemoglobin counts fluctuate. she could be rejected today, but accepted next week. so no hal lah auntyN...just next time she can try again. :o) I've got rejected once for haemoglobin count, but I've also donated more than once...so boleh kut...

cL said...

yg pasti & kompom 100% saya takleh derma darah(atas nasihat dokter tapi ini tidak bermakna saya HIV positif...kehkehkeh). memandangkan saya tak ble nak derma darah maka hal2 darah mendarah ni saya tak tau.

AuntyN said...

sya : hahaha, sekarang derma tak?

narfy : Thanks, nanti Aunty cakap dgn Kak Long.

cl : nape tak boleh derma darah, tak cukup darah ke?

nora said...

pun tak cukup hemoglobin gak. Baru2 ni check below 9. alahai..dah kena makan segala kerang, hati, kelempung dan sewaktu dengannyer..
Time2 ngandung cenggini laa pulak nak jadi tu. Doktor ada bagi tablet warna koko suh makan..alhamdulillah..la ni dah 11.1..kak long tu la ni dah ok kot after makan badam banyak2.

cL said...

supply cukup2 utk diri sendiri.itupun kadang2 tersekat sekat. eerr....sistem pembentungan tak cukup bagus kut.

ngeh ngeh ngeh...

easylady said...

I think the doctors look into every angle..dracula yang baikni.. sebelum sedut darah orang pastikan orang tu ok ke tidak..Age,height, weight, Hb concentration, dan paling penting tak da penyakit bawaan darah..

fatihah said...

wah very the semangat anak aunty. i had 3 attempts too previously tapi reject sokmo.

1st- they say i was under age- 17 years old!!
2nd- on medication (during matriculation)
3rd- tak cukup tido (masa kat IPT)

next attempt tatau la bila pulak.. insyaAllah akan menyumbang too..

nieh kempen derma darah para bloggers ka? heheheee..

oren said...

saya memang suka derma darah...maklumla, nak derma duit, asik sesaaakk memanjang..

Saya pernah kena reject sebab tak cukup hemoeglobin nih jugak..heran, sebab dah dekat 10 kali derma tak pernah2 kena reject..so, saya cuba lagi the next day..dan berjaya jugak akhirnya hajat nak menderma..

rasanya benda nih macam hormon gak kut, ada time ok dan ada time turun..don't worry la aunty...

MA said...

The first time I derma darah a few years ago. My officemates ( one chinese,one indian) assured me,ikut sama I sbb masa tu I takut. Masa tu kat KLCC, and panjangnya line ya Allah. After 30 min beratur, my two friends kena reject sbb sorang tu under medication, sorang tu psl apa ntah. Last-last I kena gi sorang-sorang sbb alang kepalang dah beratur berjam-jam.

Lepas derma darah tu rasa bangga bukan kepalang - macam I "dah" dpt contribute dgn menyelamatkan nyawa org.

Itu la sekali - sampai laa ni tak derma-derma lagi :-)

AuntyN said...

nora : masa ngandung jaga sikitlah. Kena sentiasa cukup darah, nanti kena cucuk sakit tu.

cl : hah? sistem penbetungan? Tak overflow ke?

easylady : for sure kena careful tu.

fatihah : dah kurus kering, camna nak cukup darah.

oren : terimakasih, tak risau sgt tu.

MA : at least dah try sekali tu. I tak pernah sekali pun.

cL said...

overflow???

sekali sebulan, sudah semestinya...!

ngeh ngeh ngeh....

Anonymous said...

saya dulu pun haemoglobin rendah...masa tahu tu kat PPP/Itm, tengah exam calculus, tetiba rasa nak pitam...menggeletar kaki tangan...saya cakap kat lecturer' i can't stand it anymore, a can't even hold the pencil'...then lecturer suruh saya pergi rehat...time saya keluar tu,kengkawan ingat saya dah habis jawab test tu...wa!!!! terror la konon...hehehe..tertipu la diorang. then sehari dua lepas tu, lecturer suggest pergi check darah...time tu la saya tahu, tak cukup sel darah merah...bahaya jugak , sebab sel ni yg bawa oxigen ke otak...kalau tak cukup haemoglobin...tak cukup la oksigen kat otak....selalu penat...moody, etc...jadi...better auntyN bawak Kak Long check regularly la...if dah 11 and above...kira ok la utk pompuan....

RojakBuah said...

ambo pun tak pernah derma darah..takutt ler..hehee...

Kak Lady said...

auntyn...lady pun darah jenis O...tapi tak pernah pegi derma darah...takutttt...cuma dulu masa pregnant ade lah doktor kata darah cair...so dia suruh makan limpa, hati & paling mudah...kerang...memang favorite pun

budak said...

AN

Dulu saya selalu juga derma darah. Tapi selepas balik dari belajar dah tak boleh derma darah. Pusat Darah takut saya terkena penyakit Mad Cow Disease. La na kawan2 seangkatan dengan saya yg belajar dari tahun 1994 hingga 2000 du UK tak boleh menderma darah dah .......... Dah tak dapat nak buat kebajikan lagi dah....

Pasal darah KL tuh saya berdarah O juga. Tetapi setahu saya tak ada pulak -Ve atau +Ve. Tapi lebih baik la buat medical check up. Test Darah tak sampai RM100

Anonymous said...

kalu takder kempen2 ni.. leh je gi blood bank hospital office hours kalu nak derma darah

JoKontan said...

AuntyN,

He he he. Wa tak pernah derma darahlaa

Darah wa tak laku. :-(

High Uric acid content.

AuntyN said...

cl : hehehe

anon : InsyaAllah willbring her for check-up. Thanks for the comment.

JB : Lerrr, isyy tak macho lah kalau takut derma darah tu hehehe

lady : Masa pregnant dulu tak de masalah pun. Tapi benda2 tu semua memang dok makan pun tu agaknya OK tu :-)

budak : terimakasih. InsyaAllah nanti I bawak dia pergi blood test.

nomane : Haah boleh jugak pergi hospital derma darah tu. Awat la tak letak nama tu?

TJ : Isyy, isyy untung lerr kalau darah tak laku tu :-), :-)

Audra said...

Kak N, my blood jenis B+ .. and bagi Kak Long tu makan cockles banyak banyak...

Anonymous said...

Dear AN,

Is Kak Long anemic?

Princess

AuntyN said...

audra : OK, nanti suruh dia makan kerang. Thanks.

princess : No she is not aneamic. Thanks.

CikNi said...

auntyN, saya bukan doktor jadi komen saya ni boleh dibaca tp tak boleh dipercayai- darah o pun ada jenis +ve dan -ve nya jugak dan orang asia common hemo dia rendah sikit, hemo yg 'normal' pun ada gak range dia dari berapa ke berapa (sori, tak ingat berapa) dan org asia ramai yg dekat range yg minimum tapi still consider ok

cyberdad said...

tak penah derma darah lagi lah, AuntyN.

OKlah, it is set then. Azam tahun 2006: nak derma darah! :)

AuntyN said...

CikNi : Thanks. Tak pe check je nanti dgn doctor berapa range untuk kita
meanwhile, suruh Kak Long makan benda2 yg di rekomen tu banyak2 tu.

Cyberdad : bagus azam tu hehehe.

open365dayz said...

Hi #NAME#. Just found your site via home. Although I was looking for home I was glad i came upon your site. Thanks for the read!

Sc South Carolina House Cleaning said...

Fruitful blog. I favor your site and I shall
return to it! I go to sites like this when I get the
chance, and find blog just like this.
Please discover my business opportunity home based work from blog.

Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP serious laptop microsoft training facility in las collinas Dedicated he server Celexa cheap celexa paxil versus celexa message bo Proactiv solution schweiz

Anonymous said...

Excellent, love it! cellulite lotion zocor pain Big breast fake Find looking for powerful ritalin alternative healthy tested Hairy butt sex Bt broadband dns stories about men peeing Santa fe nm dentists indianapolis gay men cruise Tadalafil drug therapy Gang bang xx Nba dress code. revenue Atlanta car insurance

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! »