July 11, 2005

Ibu Ayam Hilang Anak

Pernah tengok ibu ayam hilang anak? Tak pernah?
Ibu ayam yang hilang anak akan, mengekek (betul ke term ni?) ke kiri, mengekek ke kanan, cari anak dia tu. Habis anak-anak yang lain kena ikut dia mencari yang hilang tu.

Apa pasal aku pakai perumpamaan tu? Sebab macam tu lah aku rasa hari aku kat ofis, Jumaat lalu. Terlari ke sana, terlari ke situ. Dah tu sempat juga dok update blog buat Birthday Dedication untuk Kak Mutiara, sampai ejaan pun tonggang terbalik tu. Kenapa ye? Sebabnya, hari Jumaat tu aku ada 2 set atau kumpulan visitors datang kat kilang. Bulan ni jadi macam bulan melawat kilang pulak lah. Siapa mereka tu ? Customers lah, from different region camtu. Some come for training, some just want to visit an extension of another agenda etc. Why last Friday was extremely hectic for me? Here's the story.

On Friday morning, a bus load of the customer from the central region arrived at 9.00 am. OK, I had assigned some of my staffs to welcome and arranged for the factory tour. etc, etc. Arrangement all made to almost perfection. But I still need to give them a welcome on behalf of my management. So after the welcome, I let the others take over, while I get prepared for a more important visit in the afternoon. I went back to have a brunch with the group at about 10.30 am before they leave for the island of the legends.

In the afternoon we were scheduled to receive a very important customer. Due to that my boss would come along to the factory from his KL office. I was fine, I am used to this, Boss came earlier, he arrived from the airport around 11.30 am. And this time he came lenggang kangkung, without his laptop. Apa lah boss oi, awat buat cek macam ni, kan susah ni...
Since he has no laptop with him he was all the time in my office. We have an extra office for bosses and visitors to use, with connections etc. Since he got nothing to occupy himself before the arrival of the VIP, he was all the time behind my **s. Adoi mak oi, dah lah dia asyik dok check dengan aku pasai presentation, dah tu the room preparation, lepas tu pasal bila nak bubuh refreshement lah, blah, blah... Semua dah siap cuma kami nak tunggu masa yang sesuai je tu. Sat gi kami buat lah. Semua dah aku atur tu, percaya lah, bukan first time ni pun...

Sambil tu dia kata nak check internet pulak tu. Dia tanya boleh tak pakai one of my clerks' PC. Memang lah boleh tapi kesian kat budak tu nanti, tangan jadi kaki lah nanti tu, sebab big boss duduk tempat dia tengok dia buat kerja kan. One of the girls yang dok susun cawan pun ada habaq kat aku yang dia pun susun cawan kat atas piring kuih instead of piring cawan tu. Punya lah nervous bila asyik di tengok oleh boss masa dok buat kerja tu.

Dah tu dia suruh aku download satu presentation dari KL ofis ke laptop aku. Aku pun dok buat tu, dia dok complaint PC yg dia guna lembab semacam. Punya lah lambat nak keluar internet home url tu. Since dia dok complaint aku offer pakai laptop aku saja lah, sebab aku ada bubuh kat favourite the intranet home company aku ni. Yang aku tak sedar tu ialah leased line down. Patut aku masuk server KL ofis dok kena deny. Dia pun duduk kat tempat aku dok masuk kat internet. Lama pun tak boleh jugak, aku ni pun betui bendul lah sangat, aku tak delete pun history blog2 yang aku surf tu. Lepas dah dok cuba tak boleh tu, dah give up dia pun, aku baru realise aku tak delete semua tu. Alamak habis agaknya dia nampak segala2nya masa dia scroll down tadi tu. Tengoklah nanti, apa dia nak kata tu, kalau ada memo tu, tahu lah aku dari mana puncanya tu.

Masa dia pergi lunch kat kantin aku tanya IT manager apa hal dengan server, baru dia cakap kata line down. Aku habaq kat boss lah, tak lah dia blame PC aku lembab ke apa. Kalau dia blame pc lembab bagus jugak sebenarnya, ada peluang nak dapat pc baru ni hehehe.

Dah pukul 3.00 petang baru VIP visitor sampai, aku buat a quick presentation bawak tour kilang then kami semua pergi supplier's factory. Aku balik semula ke factory pun dah pukul 6.00 petang. Line masih down, tak boleh nak internet, tak boleh masuk server KL ofis, jadinya aku balik rumah je lah. Dah lewat dan aku pun dah penat melayan boss aku tu dah. Lega dia terus balik dengan VIP tu.

10 comments:

oren said...

Aik???sama cam Kamdar la plak..Julai (bulan melawat Kamdfar and Kilang dot..dot..)

Ely said...

wah sibuk nampaknya auntyN kita nih :)

AuntyN said...

Oren : haah lah, tak perasan pulak tu hehehe

ely : sibuk2 pun dok asyik nak ber blog jugak tu, hehehe

MassyLassy said...

AuntyN! Lain kali kan bila your bos tak der apa-apa nak buat, cakap dgn dia, "Bos! Why don't you occupy your time by blogging? You should try! Hook semacam you know? Tak lah kacau org kan?" Hee! Hee!!

atn said...

wanita kerjaya mithali gitu...balik bersilat dgn family pulak ye, asal jgn bersilat dlm tido daaaaah

AuntyN said...

Massy: kalau suruh dia blog pun kena bagi pc jugak tu. Yang problem tu pasal dia tak bawak laptop dia, which is unusual. Agaknya dia ingat short visit je tu. Lain kali kena suruh IT manager spare 1 pc untuk dia tu. Kata kat dia nah boss tu pc ada tu, gi main jauh, jauh, hehehe

Tenah : kalau bersilat masa tido ada excuse nak tolak uncle jatuh katil buat2 mamai, tak lah dia boleh kata kita sengaja kan, hehehe

anedra said...

sounds like a LOOOONG day aunty ya?? Sekali sekala kalau macam tu, ok jugak..kalau tak boring! if it were me, bila balik rumah sure pengsan!

AuntyN said...

Anedra, it was a long long day that was. Entah lah this month seems to be really busy for me. Belum lah pengsan lagi tu, just manage to stay awake to watch MAWI, hehehe

anedra said...

WORRRLD!

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! accounting price waterhouse accounting organizational structure $300 mattresses sets Lori koenig krantz jewelry exhilaration pants foreign levaquin providing international drugsto To pay bill mortgage 1301352056