May 31, 2006

Rabun bukan Pekak

It was nearly midnight when I made myself a mug of Nescafe. Kak Long said,

Kak Long : "Ma, minum nescafe ? Tak mau tidoq ka?"

Me : "Awat tak mau tidoq pulak, sat lagi tidoq la"

Kak Long : " Ohh, nescafe boleh bagi mama tidoq no ?" Smile sacastically.

Me : "Haah" Smile back.

She was fiddling with the Astro remote control. While I was sipping the nescafe, I was just "listening" to the TV, because I was not wearing my spec. I can see blurred images on the TV but I can't see the detail of the face such as eyes, nose, lips etc. I am "rabun jauh" and had been wearing spectacles since after MCE. Probably due to too much reading Mills & Boon using the corridor light. I was in the residential school and lights off in the dorm was about 10.00 pm.
For the girls, I made sure I stuffed myself with food containing vitamin A during the pregnancies, to ensure they have good eyesights. So far none of them requires specs yet.

Madu Tiga the P Ramlee TV was on Astro Ria channel 4.

Kak Long : "Mama, nak tengok cite apa?"

Me : " Mama tak nak tengok, mama tak nampak, tak pakai spek"

Kak Long didn't change the channel.

But as the dialog of Madu Tiga unfolding,

P Ramlee : "Pah, mana butang baju Melayu abang?"

Pah : Abang ni selalu pakai kot hari ni pakai baju Melayu pulak ?"

P Ramlee : "Apa salah pakai baju melayu, kan ni baju kebangsaan, butang baju melayu mana daaaaa?"

Pah : "Orang pakai baju Melayu selalu nak kawin, abang nak pergi kawin kut?"

P Ramlee : " Kan ke abang kata nak pergi rumah orang kawin ? Butang baju Melayu aku mana daaaaa?"

Pah : "Sapa kawin bang? "

P Ramlee : " Alah, kawan abang kat pejabat tu, Jamil nama dia. Butang baju Melayu aku mana Pah? "


I was laughing at the dialog ( the effect of P Ramlee's movie don't wear off that easily right?)

Kak Long : "Mama kata tak nampak, tu dok gelak-gelak"

Me : "Laaaa, mama rabun, bukan pekak cek oiii!!!"

Hehehehehe. Kak Long was one blur girl last night.

----------------------------------------------------

Bismillahirrahman-ni-rahhim

Ya Allah, aku panjatkan doa ini kepadaMu.
Ku mohon, Engkau permudahkan perjalanan Kak Teh
Pergi dan balik mengerjakan umrah di rumah Mu yang mulia
Capaikan cita-citanya untuk mendapat umrah yang mabrur
Dan berikan kesejahteraan kepada ibunya yang sedang sakit
Supaya dia sentiasa tenang dan mudah menjalankan ibadahnya
Dengan sempurna

Amin.

25 comments:

Faizah said...

hehe, saya pon rabun jauh... kes bace buku cerita dlm gelap .. hehe

MAMARISYIA said...

hehehe..saya pun rabun jauh jugak....

MA said...

After dinner - I normally *watched* the news. Kadang-kadang sambil surfing the net with the laptop on my lap.

Bila one of the kids nak tukar channel ajer - I would tell them " eh jangan, Mama nak tgk berita "

To which they reply - " Mama kan tgh main computer tu. "

Kids - depa tak tahu that God made mothers with multiple tasking abilities.

Sambil tangan buat kerja, telinga dengar berita, mata pandang TV.

:-)

Nazrah said...

kak n: i can totally relate to rabun tapi tak pekak.

and i terharu baca doa u yg syahdu tu. mudah2an selamat semuanya.

AuntyN said...

faizah : ni mesti sama kes ni.

MR : ye ke? Pakai spec pun boleh vogue kan. hehe

MA : Betul tu, I "tengok" TV sambil iron baju, dulu2 sambil borak2 dgn kawan2. Mothers are made to use all the five senses to betul yu hehehe

nazrah : Hope everything will be OK for Kak Teh. InsyaAllah

cyberdad said...

Hehehe.. butang baju aku mana Pah?

If I use this line mesti dapat jelingan tajam dari wife.. hiks!

semoga kak teh dan keluarga berada dalam lindungan Allah jua hendaknya.

lifecuppa said...

doa saya untuk Kak Teh jugak.
for me, kalau tak pakai spec bila cakap jauh2 memang ada sikit pekak, may be sebab tak nampak gerak mulut dia tu - mmg this is always happened!

Talking about TV, dulu kalau tak tengok pun mesti nak bukak TV tu, tak tengok pun tak apa, tapi still mendengar; but now tak boleh buat camtu sangat dah especially on schooling nights, nanti anak 'melekat' depan TV je...

AuntyN said...

CD : Sekarang tak payah mintak butang baju dgn wife dah kalau nak bukak cawangan tu hehe. Tapi kalau dah jadi tu bukan setakat jeling dah tu hehehe. perang dunia meletus, ye tak?

Onde2 : Betul tu, school nite selalu TV tak dengar tu bagus.

Ordinary Superhero said...

Amin.

Patutlah Kak Teh punya blog dah lama tak update. AuntyN, thanks for sharinh the news. Semoga Tuhan permudahkan segala urusan Kak Teh di sana.

anggerik merah said...

AuntyN, that scene memang best sangat. Tak lekang dek panas tak basah dek hujan..Memang boleh tergelak sendiri walaupun tak tengok movie bila ingatkan that part.

Semuga Kakteh mendapat umrah mabrur & selamat sampai ke Msia jumpa mak.

AuntyN said...

OS : You are welcome, Kak Teh's flight to Mekah is scheduled tomorrow.

Anggerik : Memang best. InsyaAllah dimakbulkan doa semua kawan-kawan untuk Kak Teh mendapat umrah mabrur.

Mama Rock said...

oh yes, mata rabun dok busy main game dulu. M&B pun baca gak, tapi tidak memudarat kan mata sebab lights off at 11pm.

walau mana tak nampak, telinga masih mendengar jika si abang mintak butang baju melayu...hehehe

AuntyN said...

mama rock : isyy ramai geng rabun ni rupanya hehehe. :-)

UglyButAdorable said...

auntyn..my circle of friends have this ayat.."biar tak hensem/lawa beb, jgn pekak" never fails to make us laugh..

so far insya allah dah melepasi 30 nie blum pakai spec lagi..nie berkat sumbat veggies dr kecik kot...hehh..hehh

semoga kak teh selamat pegie dan selamat kembali..

AuntyN said...

adorable : hahaha, bagus ayat tu !!!

sya said...

kak N tenguk citer tu abt the same time dgn sya tenguk and sya pun dah buka contacts so dok dengar dialog ajer.. yup P Ramlee punya citer never fail to make as laugh or smile..

AuntyN said...

Sya :Itu lah kelebihan cerita P Ramlee, dah bertahun masih maintain lucu kan.... :-)

Anonymous said...

dah tengah malam biasa la blur sikit2 tu :) suruh dia masuk tidoq la ke ke ke...

~alinlai~

AuntyN said...

alinlai :dia tidoq ataih sofa depan TV tu.Dia tu memang selalu tidoq lambat, dah jadi habit dari kampus life dia tu :-)

Kak Teh said...

N dan semua kawan2 di sini, Kak Teh terharu dan mengucapkan terima kasih. Baru habis mengemas dan esok, Insyaallah Kak teh berangkat. Doakan Kak Teh sempurna mengerjakan ibadat umrah yang mambrur.

AuntyN said...

Kak Teh : Selamat berangkat pergi, selamat menjalankan ibadah dan selamat kembali. InsyaAllah dipermudahkan segala urusan.

Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Memory loss with lexapro jokes fat pussy Dress man shirt wholesale Best credit card merchant services

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! Free full length paris hilton video pervasive software Little naked tits Pale threesome Air consumer digest purifier Articles pro ritalin Culinary school classes Lasik+surgery+wi Gay present Car paint booth blueprints Fun baseball for children Ambien+info hardcore latin coeds hardcore girl thumbs Subaru forester 2-way radio mount Sun city lincoln ca

Anonymous said...

Enjoyed a lot! film editing schools

abuadam said...

I was googling for P Ramlee famous butang baju melayu dialog. Found it here, thanks. I am posting it to a forum where few guys are discussing polygamy. :)