June 08, 2005

Aku Rindu....

Well, I am back... Ada sapa2 rindu ke? Kalau ada mai sini nak hug-hug. OK?

Aku bukan pergi mana pun. Cuma ke KL saja. Tapi oleh kerana bukan pergi pasal kerja tu yang kata cuti tu. Kak Long my eldest daughter was to register into MMU on Sunday 5 June. Jadi aku, hubby, Kak Long, Ayin, Sya took the trip down to KL. Angah tak ikut dengan kami, kerana dia, angah pergi ke KL jugak mewakili Penang state in under 18 MSSM hockey tournament. Jadi kami berlima beranak sajalah yang turun KL hari tu. Bila balik dah tinggal empat beranak.

Hari sabtu tu kami plan nak keluar awal dari rumah, tapi end up kami bertolak ke KL pukul 1 lebih. Sebabnya, kami lawat angah dulu yang tinggal di hostel kat Bertam dengan pemain hoki yang lain tu. Angah akan bertolak ke KL pada hari Ahad pagi. Kami kemudian pergi mencari sedikit durian untuk kakak2 hubby di KL tu. Jadi berkuap kereta dengan bau durian dalam perjalanan ke KL tu. Lepas kami lunch baru kami betul-betul keluar dari town ke KL.

Sepanjang jalan, hujan lebat jugaklah, dan kerana cuti sekolah di perhentian R&R tu ramai sangat orang, kami berhenti untuk nature's call aje lah jadinya, langsung tak beli buah-buah seperti jambu, mangga ke apa masa perjalanan tu. Sampai kat rumah sis-in-law pun dah maghrib dah tu. Kami decide tak nak tinggal kat hotel this trip sebab dah lama tak ke rumah sis-in-law yang sulung tu. Dia dah bersungut kami tak pergi rumah dia setiap kali ke KL. Bukan apa, aku kalau business trip memang tak ke rumah sedara pun, sebab I will stay in the center of KL near the office. Selalunya aku tak de masa nak lawat sedara masa kerja tu (aku cari kawan-kawan), so kalau pergi dengan family I will try to lawat sedara.

On Sunday, dari pagi, kami pergi ke MMU untuk register Kak Long. Lepas register the course, register masuk ke hostel pulak. She has a room-mate with a girl who also has 4 girls in the family. She is the second while Kak Long anak sulung. Panik jugaklah kak long sebab this is her first time duduk jauh dari keluarga ni, tapi control ayu (kata orang sekarang ni), tak lah merungut ke apa ke. She will be fine I know. Baba missed her a lot I guessed, dia asyik call kak long dari semalam, bila dia ingat kak long is free. On they way balik semalam dia call, tadi dia call, esok mungkin dia tak call kut sebab dia kerja tu, tapi entah lah. Kesian pulak tengok baba yang rindu anak sulung dia tu. Kat angah pun dia rindu jugak, memanglah sebab selama ni anak-anak tak pernah berenggang dengan kami, tiba2 dua sekali dalam minggu ni yang tak ada bersama kami. Aku ingat aku saja yang terasa rindu tu, rupanya baba lagi teruk. Aku boleh imagine ibu-bapa yang berjauhan dengan anak2 diorang yang kat rantauan tu. Ini aku yang dekat, 5 hours drive saja ni pun dah rasa semacam. Lagipun kak long tu nak lanjutkan pelajaran dia. Esok-esok nanti bila dia nak kawin, entah apa perasaan kami ni.

Petang kami melawat lawat sorang aunty yang aku dah lama rindu nak jumpa. She is my MIL's cousin, she is 86 years old, still going strong except for some hearing problem. She is still very beautiful for her age. She is staying with her daughter and grandsons. One of the grandsons is a blogger, Javard. Eversince I discovered Javard is related to me I have been keeping in contact with him at his blog. We read each other's blog and support each other. He is still available too. J, jangan marah no.. memang lah mak menakan kan macam tu selalu, hahaha.

Monday, kami dok plan nak balik Penang lah. Biasalah sis-in-law and family dok rasa tak puas, jadi dok pujuk jangan balik lagi. Since Angah ada hoki game kat Stadium Bukit Jalil, kami pun drop by to see her play. Dia main for under 18 for Penang vs Selangor. Penang kalahkan Selangor 3:1, so diorang seronok jugak lah. Sempat jumpa angah sekejap lepas games tu. Hari ni Tuesday, angah SMS kata diorang kalah dengan Trengganu 4:2. Kata dia team Trengganu memang kuat. Esok Rabu, Penang lawan Perak pulak. She will be there until 12 June tu nanti.

Pukul 9.00 malam baru kami bertolak balik dari KL, I drive a bit bila hubby mengantuk, then he will drive the rest of the way. Kami memang macam tu lah selalu tukar driver kalau travel sama2 tu. Masa aku kuat ni boleh lah tolong drive, nanti 2, 3 tahun tu entah lah, boleh ke lagi tu. Maybe masa tu anak2 dah boleh drive kami yang dah tua ni. Itu pun kalau tak duduk berjauhan dari kami tu kan. Kami sampai rumah pukul 2.00 pagi.

Nampak gayanya kami akan selalu jugak lah turun KL lepas ni bila rasa rindu dengan kak long tu. Seronok lah adik2 nanti boleh jalan selalu. Rasanya cepat sangat masa berjalan, anak2 dah besar dan nak mula keluar rumah. Makin sunyi lah rumah kami pada tahun2 yang mendatang. Aku dah boleh imagine kami akan tinggal berdua, aku dan hubby, 4, 5 tahun akan datang. Ni kena plan nak pergi honeymoon mana-mana ni agaknya kan, hehehe. Any suggestion where would be a good place?

It's good to be back blogging again, but it was not really that bad, not having been able to have excess to internet, like I thought it would be.

20 comments:

shidah said...

no wonder la tak de update for so long... well next time turun kl sound le, nak jugak jump auntyn yg glamer ni... btw: sy tak dpt la e-mail addr tu?

AuntyN said...

Shidah : glemer apa pulak ni. Makcik kampung je, takut karang terkejut bila jumpa indah khabar dari rupa tu. Insyaallah, lain kali sound kuat2 dari twin tower tu to say I'm in KL OK hahaha.
I put the e-mail at your komen box tak de ke?
anyway it's norm5426@yahoo.com

atenah said...

terjenguk2 jugak saya kat sini, then MA kasi tau AN pi hantar Kak Long. Waaaa selalu pegi KL nanti tu boleh la slalu jumpa bloggers lain. BTW, sweet lah Uncle Z asyik dok miss anak2 dara dia. And si Javard tu pun sweet gak, I saw his pic in his blog, wah ada promotion kan sini nooo

AuntyN said...

Tenah : Dah mula lah tu, hahahaha, anyway he is a very nice guy. Sapa dapat very lucky you......

Javard said...

aunty N....
amboi...again terima kasih lagilah sudi singgah. nasib baiklah ada blogging ni, kalau tak terputus dah hubungan kekluargaan kan...anyway i told u id read in the blog about how u feel lepas hantar your daughter...hope you are coping well...biaselah...
anyway...amboi promo cek no!!! hahahah...
atenah...J tak pernah letak lagi gambar J dalam blog...segan malu...kita tak segroovy makcik kita..

stillconfuse said...

tahniah to Angah. Hai AuntyN, lama tak berbalas senyuman yer...heheh
:)

AuntyN said...

J : Biasalah anak mula nak keluaq rumah ni. Kalau mak menakan sendiri tak promote sapa lagi tu. The wonder of blogging eratkan silatulrahim ni kan.

Anonymous said...

Hi AuntyN. I've read ur entry here. Anak AuntyN masuk MMu eh? Aa... I am the one yg jaga kaunter kunci during registration day 5/6 tuh :) and I wonder lah which one ye AuntyN tuh

faux diamante said...

kalau auntyN nak, i can call up my friends at MMU and tengok-tengokkan kaklong. i kerja kat situ dulu. ramai anak2 dan adik2 kat situ.

AuntyN said...

Anne : Thanks, lama tak senyum dan tanya kabar ni.

Anoynamous : Ye ke? Yang mana satu ek?

nazrah : Terimakasih, rasanya OK kut sebab, sis-in-law pun ada kat Pucong tu, then my nephew J tu pun selalu pegi sana tu. Insyaallah she will be fine. I'll take up ur offer if there is a necessity. Thanks again

anedra said...

I can't imagine how it feels to be separated that long from yr children. When I have to leave them even if its only overnight, it feels like a big chunk of my jantung tertinggal somewhere!

Welcome home Aunty N!

AuntyN said...

Anedra : macam tu lah rasa dia tu rasanya. Macam jantung tertinggal kat sana dengan diorang tu.

Puteri said...

gudlak to kak long!

MassyLassy said...

Ingat auntyN merajuk! Rindu amat sangat!!! Selamat kemabli wahai AuntyN!!! Kepulanganmu sangat kami nanti-nantikan!!!

Ewok said...

durian? la ni musim dia ka? nasib baik i takde kat msia. I ni tak makan durian, bau dia pun tak tahan (bukan belagak na, but memang dah try dari kecik perut and mulut tak leh terima)

atiza said...

adusss..windu sama aunty..
balik2 bukak blog, nampak bunga..
kalau dah berdua nanti, boleh la travel..
kami ingat nak travel around the world by 4x4 car..itu pun kalau larat :)
tapi impian mesti ada, kan aunty?

oren said...

saya rasa saya dpt imagine kerinduan baba pada kak long..Tapi, saya nih, start dari umur 13 tahun dah dudk hostel, after SPM dtg KL sambung study, then keja, kawin dan stay di KL..memang teringat jugak kat parents, tapi biasa2 ajer..sebab saya tak close ngan parents..tapikan, sejak2 dah ada anak, saya memang touching abis..ada sekali tuh, family in law bawak anak saya ke Perak dlm 3 hari kut, by 2nd day saya 'ugut' diaorang kasi balik anak saya..setiap malam nangis..kalu depa tak return, saya sanggup sewa kereta, amik anak saya..hihihi..itulah perasaan ibu kan??

AuntyN said...

Puteri : Thanks.

Massy : Ada lak merajuk!! Tak masuk kamus aunty perkataan merajuk sebab, tak de orang nak pujuk pun, dah tua ni merajuk buruk rupanya tu hehehe

Ewok : haah musim deghiyan la ni, buah lain pun ada, tak mau balik mai ka?

Atiza : Bunga penyeri blog tu. Keep on dreaming, it should all start with a dream...

Oren : betul tu, itu lah perasaan seorang ibu. Baba sampai hari ni dok rindu lagi tu, elok lah tu..

Nong said...

N, I 'lost' my children since dorang masuk boarding schools lepas std 6 lagi. Lepas form 5 terus masuk U lah, masuk kolej lah. Mula2 rasa sunyi gak takde budak2 ni. Rasa rindu pada dorang tetap ada. Tapi sekarang seronok gak dapat buat macam2... spend time going for classes, watch movies, go for holiday...

AuntyN said...

Nong : ni baru nak mula merasa ni, haah, kena plan, save banyak2 for holidays ni.