October 25, 2005

Entah... Tak Tahu Apa Tajuk Nak Letak

Aku ni tak ada tajuk nak letak sini. Cerita pun rasanya bercampur baur, bercelaru gitu. Entah apa2 aku nak cerita pun tak tau. Rasa banyak nak tulis tapi at the same time rasa macam tak sempat nak tulis apa2. Berkecamuk sangat kepala aku ni.

Semalam, masa tengahari Abang Long aku telefon kata nak mai berbuka puasa di rumah aku. Hujung-hujung bulan ni belum dapat gaji, kering lah sikit. Tapi tak sampai hati nak menolak. Aku tanya dia berapa orang dia nak mai, kata dia, dia (abang long), kakak ipar dan anak perempuan dia yang sulong F. Nanti satu hari aku akan ceritakan kisah si F ni. Kesian pun ada, nak marah pun ada aku dengan anak sedara aku ni. Lain kali aku cerita buat iktibar semua orang.

Sejak emak duduk di rumah aku memang lah rumah kami ni jadi tumpuan. Abang Long dari dulu pun agak rapat dengan aku dari adik beradik aku yang lain. Agaknya sebab aku dan hubby tak pernah beri dia apa2 masalah. Hubby pun kalau abang long ajak pi mana pun dia OK saja. Lain pulak dengan adik/abang ipar lelaki yang lain. Langsung tak pernah keluar makan atau ke mana2 dengan abang2 aku. Itu satu kelebihan hubby aku ni, dia hormati adik beradik aku macam keluarga dia sendiri.

Hubby tanya apa nak masak, aku cakap ada dah ikan siakap aku beli seekor, boleh di buat kari ikan. Hubby siap pesan jangan pekat etc, etc. Dia tak yakin dengan masakan aku, tak consistent kata dia. Yang lain tu tambah lah, ada daging sikit aku masak kicap dengan ubi kentang, ada ulam kacang botol, jadi kena buat sambal belacan. Masih ada gulai parpu dengan telur, abang long suka sangat. Bila petang diorang datang 3 beranak, siap bawak mee kuah yang diorang beli, kak long (SIL) buat kerabu daun ulam raja. Cucuq udang pun ada, jadi banyak jugak hidangan kemarin tu. Best jugak berbuka ramai2 ni. Selera habis.

Malam, dah tak pi mesjid apa lagi dok bertenet lah aku, lepas dah siap gosok baju hubby etc tu. Dah di ajak beronggeng kat radio pencen Pokku. Pokku jenuh dok layan permintaan kami dengan lagu berbagai2. Siap zapin, joget, lagu Alleycats. Seronok lah kami ni dok dengar lagu2 yang di mainkan oleh Pokku tu. Bila dia pasang lagu Allyectas teringat kat Kak Teh, sebab Kak Teh memang suka lagu Alleycats.

Oleh kerana streamyx aku masih tak OK, aku pakai laptop Kak Long (anak aku ni), dial-up thru TMnet. Diorang pun dengar lagu jugak, tapi asyik komplain, "mama lagu tak best la, boring lagu lama" Sorry lah anak2 oi, ni masa mama nak beronggeng ni, hehehe. Nostalgia zaman dulu2 tu hehehe. Tak terkata apa lah budak2 tu, mana boleh lawan cakap mama depa kan? hehehe, nanti tak cium syurga no? hehehe

Pasai streamyx tu, aku ingat mungkin modem yang rosak. Aku call 1-300 number sekali lagi. Dia check account aku, dia kata, modem dah out of warranty, aku punya scheme tu yang dulu free modem, so kalau rosak either aku repair sendiri, atau beli baru. Beli baru RM150 kata dia. OK sajalah aku ni. Lepas tu teringat nak bawak pi kilang suruh technician aku troubleshoot. Baru teringat yang aku ni kerja kilang electronic, sure techinician aku boleh tolong tengok-tengok kan. So tadi aku bawak, tunjuk kat one of them, he said that the modem is OK. Sebelum tu hubby dah siap call to ask dah OK ke modem tu. Bila aku cakap modem no problem dia pun kata dia akan bawak CPU pi kedai komputer esok. Nak suruh check network card lah. Save aku RM150. Network card mungkin RM50 saja, cost repair + workmanship tu.

Yang aku pelik tu, hubby ni, walaupun dia selalu tegur aku buang masa memanjang berinternet, bila jadi macam ni dia concern pulak. Agaknya sebab, selalu masa aku dok pakai streamyx berinternet tu, PC kat dalam bilik tidor. Dia nampak aku, aku nampak dia tidor, berdengkur atas katil. Ni bila aku pakai dial-up, aku duduk kat bilik anak2, dia rasa sunyi lah kut no? Hehehe

Mulai sekarang aku dah susah nak berintenet dari ofis. Jadi dah tak ada luxury to surf the net macam dulu. Walaupun still boleh, tapi not as before. So semua blogging activity terpaksa di jalankan di rumah saja. Sabaq je lah korang dengan makcik ni OK.

Dah lambat ni, aku pun masuk tadi pun dah lambat, lepas berteraweh dengan hubby tadi tu. Tahun ni ada peluang berteraweh dengan hubby sebagai imam, I like it very much. Need still to improve but we are getting there.

That's all for tonite. Have a GOOD DAY EVRYONE.

21 comments:

AdieJin said...

Soalan:
1. Pasai apa kena diul up kat bilik along ?
2. Pasai apa masak tak konsisten?
3. Pasai apa duit gaji cepat habih ?
4 .Pasai apa tak tukaq kerja kekilang yang buleh berinternet ?
5. Dok terawikh tu mesti dok teringat nak berblog..

hik hik...

auntylela said...

Samalah kita AN,
hubby kata internet is the cheapest hobby for me. Kalau tak de internet nie, saya melahu shopping habiskan duit dia, buat kraft bungalah, beli bukulah, itu pun habiskan duit dia.
Hobby internet ini, duit tak habis dan isteri dia 24 jam duk kat rumah.

Sebenarnya entry ini patut diberi tajuk "Berbuka dgn abg long".
Betullah AN kata sendiri, kepala AN sekarang berserabut!

CikNi said...

auntyN, tak dak internet memang jadi kaluit no, hai... tak taulah nanti balik raya kat kpg nak internet kat mana hah? kena pi register wap lah kot.... ish ish.. tak dak benda lain nak pikiag no....

shidah said...

memang la internet ni boleh ketagih....

ayu said...

AuntyN,
solat sesama syiok kan?..sy pun akan cuba amik segala kesempatan yg ada utk berjemaah dgn hubby..

AuntyN said...

Jin :Banyak sangat soklan tu..esok2 sajalah jawabnya, hehehe

Lela : Betul tu, kepala bercelaru, for hubby, internet hobby buang masa, hehehe

CikNi : Ada satu lagii cadangan, pergi beraya kat cyber cafe hehehe.

Shidah : Dah terbukti dah ketagihan tahap tegar ni

Ayu : Best in the world!!!

Ely said...

takper auntyN, tak boleh blog kat ofis, asal kat rumah boleh 'bergayut' kat tenet sudah ok!

Jiwa Rasa said...

AN,
Tak boleh internet kat opis? Kesian..
Takpe..ada la motivation nak balik cepat ke rumah...:)

Kak Lady said...

Alahai ...dah tak boleh berblog dari opis plak...tak seronok betul kan auntyN..tapi kalau kat umah pun boleh online...dah okay lah tu..Lady ni kalau computer rosak rasa macam bengang sekejap...rasa tak tau nak buat lagu mana...boring betul...

Zareda said...

besnya baca menu berbuka ngan abang long auntie N sellau jenguk sini tapi jarang tinggalkan jejak

Queen Of The House said...

Kat office nasib baik ada internet access - free, uninterrupted, unlimited! Kalau kat rumah, guarantee no time to surf or blog, or kena berebut dgn anak2 & husband. At the moment, PC at home dah rosak, berapa kali rosak dah pun, budak2 punya pasal.

Auntyn, kalau I tak dapat access at the office, mati kutulah jadinya.

bergen said...

Selamat Hari Raya to you and your family. Have a good one, ma'am.

oren said...

Balik Penang last weekend, tetiap malam memang terawih ngan Ayahanda saja..actually, dari dolu2 pun, dia yang jadik imam..memang best walaupun agak slow..

tapi sayangnya hubby sendiri tak confident..terpaksalah menapak ke surau bersama sengkenit itu..

RojakBuah said...

best-best....surf 24 jam...

ailin...in aalborg said...

Miss kacak botol.

AuntyN said...

Ely, nasib baik kat rumah still boleh ni hehehe.

Jiwa, kot ye boleh balik awai...

Kak Lady : dosa banyak sangat kut tu dah kena "ban" gitu hehehe

zareda : tak pe sekali sekala tegur lah. Thanks for coming.

bergen : awat cepat sangat nak raya, nak balik kampung ke. Terimakasih, nanti aunty buat special entry for raya tribute tu.

oren : ni sebenarnya dok bagi motivasi kat hubby nak bagi dia confident jadi imam. Practise makes perfect lah ni

AuntyN said...

JB : laaaa, tak payah tidor ke dok surf 24 jam ni?

ailin : ishh, sian, jgn mengidam sudah...

delightfully-unique said...

Fine blog. I found your site suitable for another
visit! And when I'm able to surf the web, I look for
blogs as great as your work.
Look into my home based computer business opportunity blog.

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! Chat gay gratis video Message services answering messages business credit cards A picture of a 2000 kia avella Nike football coach clinic xxx shaved sunbathing teens pussy shaved galleries Compaq hp battery cleen shaved pierced pussy Jenna jameson hot lesbian action Free hardcore lesbians pictures http://www.mature-5.info/shavedmidgetgirl.html dlp tvs optima Colorcamm pro plotter black women with shaved pussies

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. oldsmobile+cutlass+ciera Nude dance on table Subaru legacy sedan 250t digital projector rentals fl What is the maximum temperature for cpu Wooden desktop shelves mobile dj software provigil for adhd Used+tristar+vacuum+cleaners What is the current public debt

Anonymous said...

Enjoyed a lot! film editing schools